Ako večeras pečete ribu, pečete povrće ili pripremate komad mesa za večeru, velika je vjerojatnost da ćete hranu zamotati u aluminijsku foliju. Ono što možda niste svjesni jest da će dio folije dospjeti na vaš obrok – a to bi moglo biti loše za vaše zdravlje.
No dok kuhanje hrane u aluminijskim loncima ili tavama nije loša stvar, problematično je staviti je u foliju i staviti u pećnicu. To posebno vrijedi za kiselu ili začinjenu hranu koja se priprema na visokim temperaturama.
Aluminij i zdravlje
Ljudsko tijelo može vrlo učinkovito izlučiti male količine aluminija. To znači da minimalna izloženost aluminiju nije problem: Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je siguran dnevni unos od 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno. Dakle, za osobu koja teži 60 kilograma dopušteni unos bi bio 2400 miligrama.
Ali, većina ljudi je izložena i unosi daleko više od ovog preporučenog sigurnog dnevnog unosa. Aluminij je prisutan u kukuruzu, žutom siru, soli, bilju, začinima i čaju. Aluminijev sulfat, koji se dobiva iz aluminija, koristi se kao koagulant tijekom procesa pročišćavanja vode za piće.
Znanstvenici istražuju predstavlja li pretjerano izlaganje aluminiju prijetnju ljudskom zdravlju. Na primjer, visoke koncentracije aluminija otkrivene su u tkivu mozga pacijenata s Alzheimerovom bolešću.
Aluminij predstavlja i druge zdravstvene rizike. Studije su pokazale da visok unos aluminija može biti štetan za neke pacijente s bolestima kostiju ili oštećenjem bubrega. Također, smanjuje stopu rasta ljudskih moždanih stanica.
Izbjegavajte foliju prilikom kuhanja
S obzirom na sve ove rizike, važno je odrediti koncentraciju aluminija tijekom kuhanja. Lonci i ostalo posuđe skloni su oksidaciji, stvarajući inertni sloj koji sprječava prodiranje aluminija u hranu. Problem je u tome što kada ribate lonce nakon kuhanja, taj se sloj istroši i aluminij može prodrijeti u hranu. To se lako može izbjeći: kad nabavite nove aluminijske posude, nekoliko puta u njima prokuhajte vodu dok podloga ne postane mat. To stvara prirodnu oksidaciju koja sprječava ispiranje. Možda izgledaju ljepše kada su izribane i sjajne, ali mat baza je bolja za vašu hranu i vaše zdravlje.
Ali, kuhanje hrane u foliji je druga priča. Aluminijska folija je jednokratna i nećete moći stvoriti taj inertni sloj prije njezine upotrebe. Istraživanje Ghade Bassioni, profesorice i voditeljice Odsjeka za kemiju na Sveučilištu Ain Shamsje, pokazalo da je prodiranje aluminija u hranu tijekom procesa kuhanja hrane umotane u aluminijsku foliju iznad dopuštene granice koju je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.
Vjerojatnije je da će aluminij iscuriti u hranu, i to na višim razinama, u kiselim i tekućim otopinama hrane poput soka od limuna i rajčice nego u onima koje sadrže alkohol ili sol. Razine ispiranja još više rastu kada se začini dodaju hrani koja se kuha u aluminijskoj foliji. Sve što je kiselo izaziva posebno agresivan proces koji otapa slojeve aluminija u hrani.
Ovo istraživanje sugerira da se aluminijska folija ne bi trebala koristiti za kuhanje. Umjesto toga, preporučujemo korištenje staklenog ili porculanskog posuđa kada pripremate pečena jela. Sigurno je zamotati hladnu hranu u foliju, ali ne na dulje vrijeme jer hrana ima rok trajanja i jer će aluminij u foliji početi curiti u hranu ovisno o sastojcima, piše Iflscience.