Prema procjeni stručnjaka Harvard Medical School, određeni vitamini i minerali u hrani mogu imati ulogu u prevenciji dvaju najčešćih problema s vidom – katarakte ili očne mrene i makularne degeneracije, stanja koje uzrokuje sljepilo.
Jedna od vodećih hrvatskih nutricionistica, koja je za X Lab analizirala znanstvene studije, upozorava: "Istina je, oči su izuzetno osjetljive na naše životne navike, i na prehranu, te čak stare prije ostatka tijela. Zato problemi s vidom ne ukazuju na to da su nas zahvatile samo tegobe oka, nego mogu ukazivati i na mnoge druge zdravstvene probleme u organizmu."
Od 2,2 milijarde ljudi u svijetu koji imaju neku bolest oka, kod najmanje milijardu njih, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, bolest se mogla prevenirati. Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utječe još mnogo faktora na koje možemo utjecati sami te tako prevenirati bolesti i unaprijediti naše zdravlje. Zato, prvi put u BiH, vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski kirurzi, obiteljski liječnici, farmaceuti i inženjeri okupljeni u X-Labu – expert research hubu JGL-a – analiziraju najnovija istraživanja i, primjenjujući holistički pristup, otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za naše cijelo tijelo.
Superhrana za dulji život
Nema sumnje, uravnotežena i raznolika prehrana u kojoj je zastupljeno mnoštvo namirnica koje obiluju vitaminima, mineralima i blagotvornim fitokemikalijama temelj je za postizanje zdravlja, ali dugovječnosti i vitalnosti. Primjer takve prehrane je cijenjena mediteranska prehrana, čije je povoljno djelovanje na naše zdravlje i koristi teško i pobrojati: povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila te smanjenje rizika od degenerativnih i upalnih bolesti samo su neki od povoljnih učinaka ove ukusne i svestrane prehrane.
Iako se prehrana promatra u cjelini, a ne pojedinačno, postoje specifične namirnice kojima se pripisuju moćna svojstva kada je u pitanju blagotvorni učinak na naše zdravlje. Tu se prije svega misli na ribu i plodove mora, maslinovo ulje, zeleno lisnato povrće poput blitve i raštike, kupušnjače (brokula, kelj, cvjetača, kupus) te raznoliko voće, osobito nar i bobičasto voće koje zbog iznimne koncentracije antioksidansa često dobiva epitet supervoća. Sve su to redom namirnice koje čine okosnicu mediteranske prehrane.
Evo kolike su dnevne potrebe za vitaminima i mineralima i u kojoj ih hrani možemo pronaći:
Top-namirnice za bolji vid
Svi smo sigurno čuli za savjet da trebamo jesti puno mrkve želimo li sačuvati dobar vid. No, osim narodnog vjerovanja, postoje i znanstveni dokazi o povoljnom učinku pojedinih namirnica, odnosno hranjivih tvari na oči i vid. Među najboljim zaštitnicima našeg vida možemo izdvojiti kelj, crvenu papriku, srdelice, jaja i laneno ulje.
- Kelj – osim što sadrži vitamin C bitan za zdravlje oka, jedan je od najboljih izvora luteina i zeaksantina, moćnih pigmenata za koje se pokazalo da posjeduju antioksidativno djelovanje i doprinose zdravlju makule oka.
- Crvena paprika – obiluje i vitaminom C i beta-karotenom baš poput mrkve. Zanimljivost je da je vitamin C iznimno koncentriran upravo u očnim lećama, i to u znatno većoj mjeri nego u serumu.
- Srdelice – sadrže pravo bogatstvo nutrijenata prijatelja naših očiju. Tu prije svega mislimo na omega-3 masne kiseline (osobito DHA – dokozaheksaenska masna kiselina) kojima srdelice obiluju, a koje su bitne za pravilan razvoj i funkciju retine.
- Jaja – prije svega žutanjak, koji je jedan od najboljih izvora vitamina A, ali i luteina i zeaksantina. Ovi karotenoidi bolje se apsorbiraju uz prisutnost masti, što jaja, definitivno, sadrže. Jaja se ističu i sadržajem cinka, minerala koji pomaže našem tijelu da iskoristi vitamin A.
- Laneno ulje – nudi dvostruku korist za naš vid: bogat je izvor važnih omega-3 masnih kiselina, ali i vitamina E, koji snažno antioksidativno djeluje i time retinu oka štiti od oksidativnog stresa.
Foto: X LAB
Kako prehranom spriječiti bolesti?
Unosimo li dovoljno nutrijenata koji hrane i štite naši oči, možemo učiniti mnogo na prevenciji nastanka brojnih tegoba i bolesti oka, ali i ublažiti njihovu progresiju ako su već nastupile. U tom kontekstu, brojne studije navode da pravilna prehrana može biti izuzetno korisna u smanjenju rizika od:
• makularne degeneracije
• katarakte
• glaukoma
• dijabetičke retinopatije.
Budući da većina ovih stanja u svojoj podlozi ima oksidaciju i upalu, ne čudi da raznolika i uravnotežena prehrana bogata zdravim masnoćama, vitaminima, mineralima i posebice antioksidansima ima toliko povoljan učinak na zdravlje naših očiju.
Kad govorimo o genetskim bolestima oka, ono što za sada znamo jest da možda ne možemo spriječiti njihov razvoj, no adekvatnom prehranom možemo usporiti njihovu progresiju. Primjer je retinitis pigmentosa, skupina genetskih poremećaja koji utječu na sposobnost mrežnice da reagira na svjetlo. Pokazalo se da pravilna prehrana u kojoj je zastupljeno obilje omega-3 masnih kiselina te vitamina A (putem dodatka prehrani) može usporiti razvoj ove kronične progresivne bolesti oka.
Hrana i suho oko
Deficit vitamina A dobro je poznat uzrok sindroma suhih očiju, no ova multifaktorijalna bolest u podlozi može imati brojne čimbenike koji uz dob uključuju alergije, tegobe štitnjače, hormonalne promjene (postmenopauza), autoimune bolesti (Sjögrenov sindrom). To, drugim riječima, znači da suho oko nije isključivo problem oka, nego može ukazivati i na upalne procese u organizmu.
Stoga i ne čudi da protuupalna prehrana bogata antioksidansima pokazuje odlične rezultate kada je u pitanju suho oko. Pritom najviše dokaza u svrhu ublažavanja simptoma suhog oka govori u prilog unosu omega-3 masnih kiselina putem hrane ili dodataka prehrani. Točne preporuke za unos omega-3 masnih kiselina još nemamo, a i studije koje su se time bavile koristile su različite doze različitih predstavnika omega-3. Zato je najbolje rukovoditi se općom preporukom koja kaže da bismo za zdravlje trebali unositi barem 1 gram biljnih izvora omega-3 masnih kiselina te 250 do 500 mg EPA i DHA, omega-3 masnih kiselina koje nalazimo u morskim namirnicama, dnevno.
Količinu od 1 grama omega-3 masnih kiselina iz biljnih izvora osigurat ćete konzumacijom:
• 2 g lanenog ulja
• 1 čajne žličice chia sjemenki
• ½ jušne žlice lanenih sjemenki
• 6 polovica oraha.
Uz to je preporučljivo unijeti i tzv. EPA i DHA: omega-3 masne kiseline koje u većoj količini nalazimo u ribi, plodovima mora i algama. Ciljanih 500 mg EPA i DHA osigurat ćete konzumacijom:
• 30 g pečenog lososa
• 100 g konzervirane tunjevine
• 50 g pečene pastrve
• 100 g svježih lignji
• 100 g svježih škampi.
Uz omega-3 masne kiseline, i drugi nutrijenti s antioksidativnim djelovanjem poput vitamina C, A i E mogu biti korisni, no još se jedan vitamin ističe kada je riječ o suhom oku, a to je vitamin D. Naime, deficit vitamina D povezuje se s povećanim rizikom od sindroma suhog oka te intenzivnijim simptomima. Vitamin D je zastupljen u tek nekoliko namirnica, primjerice u masnoj ribi, obogaćenom mlijeku, jajima i gljivama. Možemo ga sintetizirati i izlaganjem kože suncu, no danas znamo da je ta sinteza često nedovoljna, osobito u zimskim mjesecima, te da značajan udio stanovništva pati od deficita vitamina D. Stoga je najbolja taktika provjeriti vlastitu razinu vitamina D u serumu i po potrebi posegnuti za dodacima prehrani.
Alergije: hrana i oči
Mnogima je poznato kako alergija na prašinu ili pelud može izazvati crvenilo, svrbež i suzenje očiju, no jeste li znali da te simptome može uzrokovati i alergija na hranu? Iako gotovo svaka namirnica može izazvati alergijsku reakciju, relativno je malo onih koje su dokumentirane kao prehrambeni alergeni. Riječ je o tzv. velikih osam, koji uzrokuju više od 90 posto svih alergija na hranu. To su:
• mlijeko
• jaja
• riba
• ljuskari (morski i riječni rak, jastog, škampi)
• kikiriki
• soja
• orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci, kesteni)
• pšenica.
Potpuno isključenje svih oblika hrane koja uzrokuje alergiju jedina je dokazana metoda liječenja. To zvuči jednostavnije nego što u praksi stvarno jest. Naime, namirnice koje se moraju izbjegavati vrlo su često dio nekog jela ili su "skrivene" u hrani u nepoznatim oblicima, a da toga nismo niti svjesni. Tako je, primjerice, osobi koja je alergična na jaja zabranjena i konzumacija majoneze, sladoleda, kolača i tjestenina jer ih većina sadrži jaja. Zato je nužno pažljivo čitati popis sastojaka na pakiranju proizvoda te se informirati o mogućim alternativnim imenima proteina na koje ste alergični.
Hrana koja nas štiti od plavog svjetla
Većina nas svakodnevno provodi sate ispred raznih ekrana, što, bez sumnje, iznimno opterećuje naše oči i povećava rizik od degenerativnih bolesti oka. Zasloni računala, tableti, mobiteli i slični uređaji, naime, emitiraju značajnu količinu tzv. plavog svjetla koje naše oko nema sposobnost blokirati, što znači da dospijeva do mrežnice, gdje može oštetiti stanice. Korištenje naočala koje blokiraju plavu svjetlost jedan je način zaštite našeg vida, no čini se da si možemo pomoći i odabirom pojedinih namirnica. Znanstvenici su otkrili da pigmenti lutein i zeaksantin mogu blokirati štetno plavo svjetlo i tako pružiti moćnu zaštitu našim očima.
Stoga, ako provodite puno vremena pred televizorom, za računalom ili na mobitelu (a tko to danas ne čini?!) svakako u prehranu uvrstite obilje tamnozelenog lisnatog povrća poput špinata i kelja, brokule, kukuruza, batata, buče te jaja jer obiluju luteinom i zeaksantinom koji će pomoći vašem oku da se suprotstavi stečevinama modernog života.
Crijeva i zdravlje očiju
Baš poput crijeva, kože i mnogih drugih organa, i naše oči imaju jedinstvenu kolekciju mikroba koje nazivamo okularnim mikrobiomom. Iako su oči u usporedbi s crijevima dom relativno malenog broja mikroba, oni imaju ključnu ulogu u njihovu zdravlju. Tako se sve više otkriva kako komenzalna mikrobiota očiju štiti organe vida od infekcija i razvoja bolesti. No, okularni mikrobiom nije jedini skup mikroba koji utječe na zdravlje očiju; brojne studije otkrivaju i da crijevna mikrobiota može utjecati na oči putem osovine crijevo – retina, dvosmjerne veze između naših crijeva i oka. Ako je u crijevima prisutna disbioza ili sindrom propusnosti crijeva, putem te osovine moguće je "slati" upalne signale u oči, što doprinosi razvoju očnih tegoba. Samim time poboljšanje zdravlja crijeva može povoljno utjecati na zdravlje očiju, što još jednom dokazuje da je sve u našem tijelu povezano.
Dnevni meni za zdrave oči
Hrana koju oči ne vole
Što ne jesti želimo li zdrave oči? Osim što je bitno osigurati dovoljno hranjivih tvari i antioksidansa, za zdrave oči izuzetno je bitno i izostaviti iz prehrane namirnice koje uzrokuju upalu u našem organizmu. Tako je dobro dokumentirano kako tipična zapadnjačka prehrana, koja obiluje rafiniranim šećerima, zasićenim masnoćama i industrijskim namirnicama, povećava rizik od bolesti oka, osobito od makularne degeneracije.
Mehanizam štetnog djelovanja je jasan – takva prehrana dovodi do negativnih promjena na crijevnom mikrobiomu, povišenja koncentracije glukoze u krvi i gomilanja suvišnih kilograma, što može oštetiti mrežu tankih krvnih žilica u retini oka. Dodatno, lišena je brojnih hranjivih tvari ključnih za zdravlje očiju. Kako biste zaštitili svoje oči, maksimalno ograničite unos rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, kao i procesiranih namirnica i rafiniranih ulja u prehrani. Umjesto nje, usvojite prehranu bogatu nutritivno bogatim namirnicama poput mediteranske ili vegetarijanske prehrane.
Hrana i boja očiju
Nije neuobičajeno da se bebe rode sa svjetloplavim ili sivim očima koje poslije, kako dijete raste, postanu znatno tamnije. No, društvenim mrežama kolaju svjedočanstva pojedinaca koji tvrde da su značajno promijenili boju očiju zahvaljujući veganskoj prehrani. Premda sama ideja zvuči zanimljivo, ova teza nema znanstvenu potvrdu i nije vjerojatno da uistinu možemo ciljano mijenjati boju očiju prehranom.
Ipak, pravilna prehrana može utjecati na to da naše oči budu sjajnije i zdravije, što je svakako plus. A počnu li vaše oči mijenjati boju, to više može biti znak za uzbunu nego povod za slavlje jer uzrok mogu biti neke bolesti oka pa je to svakako razlog za posjet oftalmologu.
Vodeći stručnjaci otkrivaju kako spriječiti svaku drugu bolest oka
Vodeći stručnjaci X-Laba, expert research huba JGL-a, analiziraju za vas najnovija istraživanja i, primjenjujući holistički pristup otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za naše cijelo tijelo. Vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, nutricionisti, otorinolaringolozi, estetski kirurzi, obiteljski liječnici, farmaceuti i inženjeri donose što nam sve mogu otkriti suhe oči i koje simptome ne treba zanemariti, kako su oči povezane s imunitetom i kako imati svjež i bistar pogled svaki dan. Pročitaj više OVDJE!
NAJDETALJNIJI IZVJEŠTAJ O ČUDU U LJUDSKOM TIJELU: Vodeći endokrinolog otkriva zašto je važno brinuti o zdravlju holistički
Naše tijelo sastoji se od bilijuna stanica, 78 različitih organa i više od 96 tisuća kilometara krvnih žila! Ono što izaziva divljenje je to što sve te stanice, organi i krvne žile zajedno funkcioniraju u nevjerojatnoj harmoniji koja nas održava živim. Naše srce ne kuca ako mu to ne kažu naš mozak i živčani sustav. Preko našeg oka – najvažnijeg od 5 osjetila – primamo više od 90 posto informacija. A prvi put za X-Lab jedan od vodećih endokrinologa i dijabetologa I autor više od 50 znanstvenih radova otkriva kako je zdravlje oka ogledalo zdravlja čitavog organizma: ‘Ovo nije puka izreka, već postoje ozbiljni projekti koji razvijaju sofisticiranu tehnologiju koja će moći pregledom očne pozadine predvidjeti rizik razvoja šećerne bolesti i kardiovaskularnih bolesti'.Pročitaj više OVDJE!
COVID-19 I OČI: Ugledni stručnjak otkriva koje su sve bolesti češće zbog koronavirusa i kako se zaštititi!
‘Ozbiljne posljedice na zdravlje očiju možemo očekivati i zbog neodlaska na preglede ili neredovitih pregleda, uzrokovanih ili djelomičnim zatvaranjem i ograničenjima opterećenih zdravstvenih ustanova ili razumljivim strahom od dolaska u bolnice tijekom svih valova pandemije. Iako je velik broj oftalmoloških odjela i klinika odlično funkcionirao tijekom pandemije, posljedice već možemo uočiti kod naših pacijenata koji boluju od kroničnih očnih bolesti poput glaukoma, dijabetičke retinopatije ili senilne makularne degeneracije. Kod manjeg broja njih bolest se, nažalost, pogoršala’, upozorava za X-Lab JGL-a prof. dr. sc. Antonio Sesar, pročelnik Katedre za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Pročitaj više OVDJE!
GAMING SPECIJAL: Liječnica, inženjer i poznata Twitcherica otkrivaju kako e-sportaši mogu poboljšati zdravlje oka i igrati još bolje
U ovom trenutku na svijetu ima više od 3,2 milijarde gejmera i više od pola milijarde pasioniranih pratitelja e-sporta, a na Twitchu, najpopularnijoj platformi za streaming videoigara, više je od 7 milijuna streamera! Prema izvještaju The State of Online Gaming 2021, gejmeri koji igraju povremeno svaki tjedan provedu osam i pol sati ispred ekrana, a oni profesionalni, e-sportaši, vježbaju znatno više: prosječno vrijeme igranja, osobito pred turnire, iznosi pet do deset sati dnevno! Kako i povremeni gejmeri i profesionalni e-sportaši mogu zadržati zdravlje očiju i ostvarivati još bolje rezultate i unatoč plavom svjetlu? Prvi put u Hrvatskoj, samo u X-Labu JGL-a, ekspertnom research hubu za zdravlje očiju, na ova pitanja odgovara tim stručnjaka: jedna od vodećih zagrebačkih oftalmologinja i sudska vještakinja za oftalmologiju dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, prof. dr. Dubravko Babić iz Laboratorija za primijenjenu optiku FER-a, te jedna od naših najboljih gejmerica i twitcherica Anita Mandić ZEFYxo. Pročitaj više OVDJE!
ISTRAŽUJEMO: Neotkriveni sindromi na oku djeteta imaju nepopravljive posljedice na razvoj vida, evo što poduzeti
Iako za razvoj djetetova vida najviše možemo učiniti u najranijoj dobi, elektrofiziološka su ispitivanja pokazala da se čak i do 20. godine života oblikuju neuronske veze i optimizira se vidni put. Vrlo je važno prevenirati nastanak kratkovidnosti kod djece, što postaje sve veći problem djece školske dobi. Kako pravodobno reagirati na prve simptome koji upućuju na probleme s vidom kod djece, za X-Lab JGL-a objašnjava ugledna oftamologinja, doc. dr. med. Manca Tekavčič Pompe, voditeljica Odjela za pedijatriju Klinike za očne bolesti UKC-a Ljubljana.Pročitaj više OVDJE!
OČI I KOSTI: Poznati reumatolog tumači što nam sve mogu otkriti suhe oči i koje simptome ne treba zanemariti!
Ne treba zanemarivati simptome i znakove na očima jer su neke od najučestalijih upalnih reumatskih bolesti povezane upravo s bolestima očiju. Tijelo je cjelina - simptomi i znakovi na bilo kojem organu mogu upućivati na bolest nekog drugog organa, pa tako i oči otkrivaju ili pomažu u otkrivanju nekih koštanih bolesti. Koje su bolesti povezane uz symptom suhog oka za X Lab JGL-a analizira dr. Šime Mijić, vodeći hrvatski fizijatar reumatolog i član Američkog društva za reumatologiju. Pročitaj više OVDJE!
Ako se slabovidnost djece otkrije na vrijeme, uspješnost liječenja veća je od 90 posto. Liječnica otkriva kako prepoznati simptom
Najčešći simptomi koji ukazuju na moguće probleme s vidom kod djece su približavanje predmeta, primjerice knjige, igračke ili mobitela, očima, sjedenje preblizu televizora kako bi bolje vidjeli, škiljenje, očigledan pogled 'ukrivo' , neprirodan položaj glave (namještanje) kako bi vidjeli predmet, pretjerano trljanje očiju, pretjerano suzenje očiju, pretjerana osjetljivost na svjetlost, crvenilo, čest umor i glavobolje, pretjerano treptanje. ‘Ako se slabovidnost kod djece otkrije na vrijeme, moguće ju je u više od 90 posto slučajeva izliječiti. Slabovidnost ograničava dijete u čitanju i učenju, a poslije u izboru škole i zanimanja te tako ima trajan utjecaj na budući život pojedinca, a predstavlja i značajan socioekonomski problem’, ističe dr. Dunja Šmidt, specijalistkinja dječje oftalmologije u Klinici za očne bolesti Sveti Duh za X-Lab – expert research hubu JGL-a. Pročitaj više OVDJE!
Utjecajni psihijatar tumači je li oko doista ogledalo duše i zašto se važno brinuti o zdravlju oči
Čak 90 posto informacija iz naše okoline primit ćemo preko očiju, a istodobno će oči ljudima u našoj okolini otkriti mnogo o nama. Oči prenose nevjerojatnu količinu kompleksnih društvenih i emocionalnih informacija. Prema istraživanjima koja istražuju vezu očiju, neurološkog i psihološkog sustava, utvrđeno je da način na koji gledamo može otkriti neke segmente naše ličnosti, kao i da oči mogu otkriti naše trenutno mentalno stanje. Je li oko doista ogledalo duše analizira prof. dr. Darko Marčinko. Predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Pročitaj više OVDJE!
Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Net.hr i JGL-a, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content&Technology – C3 Croatia