U prvoj epizodi nove sezone kulinarskog serijala 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR', poznati chef Tomislav Špiček u svoju je kuhinju doveo glumicu Jelenu Perčin, zvijezdu RTL-ove serije ‘Sjene prošlosti’. Jelena se pred kamerama okušala u jednoj sasvim drugoj ulozi i to s ozbiljnim zadatkom: pripremiti blagdansku šunku, ali na Špičekov način.
Zajedno su radili na receptu koji klasičnu uskrsnu šunku pretvara u pravo mirisno i karamelizirano savršenstvo – s glazurom od meda, senfa i smeđeg šećera.

Špiček je na samom početku rekao da zna da Jelena nije početnica u kuhinji, a ona mu je skromno odgovorila da ona voli kuhati, ali to ne znači da sebe smatra vrhunskom cheficom. Otkrila je i što njezina obitelj voli jesti te da se obiteljski blagdanski ručkovi uvijek održavaju kod nje kod kuće i to je čini sretnom.
"Ja sam odrasla na jednom malom otoku i riba je bila nešto što se podrazumijeva da se jede svaki dan tako da sam ja stvorila jednu averziju prema ribi koju ne jedem, ali je spremam", kazala je. Stoga ju je chef pozitivno iznenadio S-BUDGET kuhanom šunkom koju su odlučili savršeno karmelizirati i poslužiti uz pire krumpir.
Chef i Jelena su potom krenuli korak po korak pripremati blagdansku poslasticu.
Sastojci za šunku:
- 1,5 kg S-BUDGET kuhane šunke bez kosti
- 3 žlice S-BUDGET senfa
- 3 žlice S-BUDGET meda
- 2 žlice DESPAR smeđeg šećera
- 2 žlice DESPAR maslinova ulja
- 1 žličica SPAR mljevenog crnog papra
- 1 žličica S-BUDGET soli
- 100 ml bijelog vina
- 2–3 lista lovora
Priprema:
Špiček je najprije objasnio da je važno šunku izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena prije pripreme kako bi postigla sobnu temperaturu.
Jelena je radila marinadu za šunku od malo meda, ali kako je chef objasnio, s medom nikako ne treba pretjerivati jer u marinadu ide i smeđi šećer, malo maslinovog ulja i dvije žlice senfa te se kasnije dodaje bijelo vino i lovorov list. Šunka se peče na temperaturi od 160 stupnjeva oko 90 do 120 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu, karameliziranu koricu.
Uz glaziranu šunku, Špiček i Jelena pripremili su i jednostavan, ali izuzetno ukusan pire krumpir, koristeći svježe povrće iz linije Vrtovi Hrvatske.

A dok je savjetovao Jelenu oko pripreme, chef je pripremio i pire krumpir u koji je dodao S-BUDGET maslac kako bi postigao glatku i ukusnu teksturu. "Meni je važno da ga ocijedim i ostavim na cijedilu kako ne bi bio vodenast. A važno je i da ne bude grudica!", istaknuo je chef. Uz to su pripremili i svježu zelenu salatu te je začinili DESPAR acetom balsamicom i maslinovim uljem.

Sjajna glumica i chefica
Cijela epizoda je prošla u blagdanskom raspoloženju, uz dobru atmosferu i još bolji rezultat na tanjuru. Jelena Perčin pokazala je da se i izvan seta snalazi više nego dobro, a to je potvrdio i sam chef Špiček!
Kako biste u kuhinji uvijek imali svježe sastojke za bilo koji od odličnih recepata koje nam je chef Tomislav Špiček pokazao, dovoljno je otići do najbližeg SPAR supermarketa ili INTERSPAR hipermarketa, a lokacije i radno vrijeme SPAR i INTERSPAR trgovina provjerite ovdje.
Dobar vam tek!
I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na Domaće i tradicionalno.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.