Jesen je pravo vrijeme da se u kuhinji prisjetimo omiljenih domaćih jela s finim sezonskim namirnicama. U novom izdanju video specijala u kojem za nas kuha popularni chef Tomislav Špiček, sve je u znaku domaće i tradicionalne kuhinje. Na meniju su slana i slatka jela na koja smo možda već pomalo zaboravili, ali jela koja stvaraju poseban jesenski ugođaj i kojih se jako fino podsjetiti s vremena na vrijeme.
U trećoj epizodi novog tematskog specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, našem chefu Špičeku je u goste stigao mladi, ali sladokuscima već dobro poznati chef i slastičar Leo Jurešić. Leo je nova mlada nada hrvatske gastronomije, i sve je prepoznatljivije ime u svijetu kulinarstva, a osobito u svijetu slastičarstva, kojem je posljednjih godina sve više posvećen.
Njih su dvojica zajedničkim snagama pripremili jelo kojeg se nećete moći zasititi, a riječ je o tartu od cikle, feta sira i komadića sjeckanih oraha. S obzirom da se Leo ipak u slastičarstvu snalazi 'kao doma', odmah je na sebe preuzeo ovaj 'lakši' dio posla - izradu prhkog tijesta.
Iako je, strogo gledano, tart porijeklom iz Francuske, sve se više udomaćio i u našoj gastronomiji, i to u različitim varijantama, kako slanim tako i slatkim. Tako ste vjerojatno već probali tart s jabukama, tart od čokolade, a od ovih slanih varijanti mnogima je omiljen tart s porilukom i sirom ili pancetom u mesnoj verziji. No ako ste ljubitelji zanimljivih kombinacija tijesta i povrća, preporučujemo vam da svakako probate tart s ciklom, orasima i feta sirom kakav su danas za nas pripremali chef Špiček i njegov gost, mladi chef Leo.
Inače, Leo se upravo vratio iz Barcelone, gdje je bio na stažiranju u trajanju od nekoliko mjeseci u jednom od boljih restorana, restoranu Enigma slavnog chefa Alberta Adrije. „To mi je bila velika želja, da nešto novo naučim, steknem neka nova znanja i sada ćemo vidjeti što će se događati u budućnosti“, kazao je naš mladi i talentirani chef.
Našeg chefa Špičeka je zanimalo kako se dogodi da netko ode na takvu edukaciju. „Za taj restoran je lista čekanja dosta duga, tako da sam čekao nekoliko mjeseci. Ali proces je prilično jednostavan, potrebno se prijaviti i onda oni odluče koga će uzeti, koga neće... Mogu reći da sam imao sreće što sam uspio upasti tamo gdje sam htio“, objasnio je.
Kako postići savršeno tijesto?
U međuvremenu, Leo je pripremao tijesto za tart, a pritom je opisao i sam postupak pripreme tijesta. „Pomiješao sam brašno, maslac i sol. Uzeo sam 200 grama S-BUDGET glatkog brašna sa 100 grama S-BUDGET maslaca, a kasnije ću dodati jedno jaje da se sve skupa poveže“, objasnio je Leo. „Ako vidim da je tijesto malo presuho, dodat ću par žlica vode da dobijem kompaktniju smjesu“, dodao je.
„Ja dosta toga radim „od oka“. Stvar je osjećaja i iskustva, koliko ste radili s tijestima. Na tijesto dosta utječu vlaga i temperatura, tako da o tome ovisi hoćemo li na kraju dodati vode“, pojasnio je Leo.
„Znači to je ona priča – baka“, upitao je Špiček. „Tako je“, odgovorio je Leo sa smiješkom. „Nema kod mene vage, znala je reći. Ja to na ruku osjetim“, prisjetio se odmah chef Špiček svoje bake i njezine metode za pripremu tijesta.
Zanimljivost kod našeg Lea jest to da zna raditi dosta kolača za dijabetičare. „Iako radim za sve, ja sam i sam dijabetičar pa je možda i to razlog… Ali možda čak više volim jesti slano, a raditi slatko“, kazao je Leo.
Kada je tijesto bilo gotovo, Leo ga je stavio u hladnjak da se tijesto malo odmori prije pečenja. Dok se tijesto odmaralo, Leo je još malo uskočio i pomogao chefu Špičeku s pripremom sastojaka za nadjev. Na maslinovo ulje stavio je pirjati na sitno nasjeckan crveni luk i malo ga posolio. Luk je prvo kratko propirjao na laganoj vatri, a potom dodao i ciklu prethodno narezanu na ploškice.
„Po potrebi se još može dodati malo tekućine i stavi pirjati sve dok povrće ne omekša“, objasnio je chef Špiček.
Dok su se luk i cikla pirjali, chef Špiček je pripremio royal umak koji se sastoji od dva jaja, malo soli i papra. Jaja se dobro izmute, potom im se doda 400 ml S-BUDGET kiselog vrhnja i sve se dobro promiješa. Kada je royal umak gotov, u njega se doda pirjani luk i cikla pa se svi sastojci izmiješaju. Ta smjesa se rasporedi na pečeni tart, a na smjesu se doda SPAR Natur*pur feta sir narezan na kockice i orasi nasjeckani na manje komadiće i na kraju se sve začini s malo timijana.
Gotov tart se još stavi u pećnicu na 180° Celzijevih na nekih 15 - 20 minuta. Kada je pečen, tart se stavi na dvadesetak minuta da malo odahne, a potom je spremno za uživanje u ukusnom zalogaju.
Sastojci:
Sastojci za koru:
S-BUDGET glatko brašno 200 grama
S-BUDGET hladni maslac 100 grama
1/2 žličice soli
S-BUDGET, 1 jaje
2-3 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
3 cikle srednje veličine
1 glavica luka
S-BUDGET ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žlice
S-BUDGET jaja, 2 komada
S-BUDGET kiselo vrhnje 400 ml
SPAR Natur*pur feta sir 100 grama
60 grama sjeckanih oraha
SPAR bijeli papar 1/2 žličice
SPAR timijan po ukusu
Svježa majčina dušica
Priprema:
Razvaljajte tijesto tako da prekrije dno i stranice kalupa za tart. Stavite peći na nekih 10 - 15 minuta na 180° Celzijevih. Dok se tart peče, u zdjeli pomiješajte jaja, kiselo vrhnje, sol i papar. U tu smjesu dodajte prženi luk i ciklu te sve zajedno dobro promiješajte. Tu smjesu potom prelijte po već pečenom tijestu za tart. Po vrhu rasporedite na kockice narezan feta sir i sve to pospite nasjeckanim orasima, malo timijana i malo svježe majčine dušice. Pecite tart 15 - 20 minuta na 180° Celzijevih.
„Ovo izgleda stvarno dobro, zanima me kakvog je okusa“, komentirao je Leo kada je tart bio pečen. I odmah nakon prvog zalogaja konstatirao: „Jako dobro.“
„Svi začini su na mjestu, taman je dovoljno slano. Prhko tijesto je zbilja prhko. Nigdje nismo pogriješili“, složio se i chef Špiček. Dečkima je preostalo još jedino da nazdrave.
„Živjeli za dobra druženja i za dobre tartove!“, nazdravio je Leo na kraju.
Dobar tek!
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.