Liječnica Petra Meštrić, koja često koristi svoje slobodno vrijeme za putovanja, nedavno je posjetila Sarajevo. Tijekom vikenda, istraživala je ljepote i znamenitosti ovog grada, a sada s nama dijeli svojih top pet destinacija koje svakako treba posjetiti. Osim toga, preporučuje i nekoliko jela koja morate probati.
Što morate posjetiti u Sarajevu?
Šetala sam Baščaršijom, gdje se nalazi mnogo malih ulica s radionicama u kojima se izrađuju predmeti od bakra. Tamo možete pronaći brojne suvenirnice, ali i uživati u tradicionalnim specijalitetima poput bureka, različitih pita, ćevapa, sudžukica, baklavi te drugih slanih i slatkih delicija.

Sebilj se nalazi odmah tu, a to je mjesto koje je teško opisati riječima. Čitala sam da naziv u prijevodu znači "zgrada na putu u kojoj ima vode". Nekada je to bila građevina iz koje je osoba zvana sebiljdžija vadila vodu i besplatno je dijelila narodu. Ispred Sebilja najčešće možete vidjeti turiste koji pokušavaju snimiti savršene fotografije.
Begova džamija smještena je u središtu Baščaršije i jedna je od najpoznatijih znamenitosti.
Latinski most, najstariji kameni most u Sarajevu, također je nezaobilazna destinacija.
Džirlo Teahouse je savršeno mjesto za uživanje u tradicionalnoj crnoj kavi i odličnom prirodnom soku. Ja sam probala sok od ruže i bio je odličan.
Što jesti u Sarajevu?
Iako sam već dobila razne komentare, isprobala sam ova mjesta prema preporukama i moram reći da je sve bilo jako ukusno.
Tradicionalnu pitu, konkretnu onu od krumpira s vrhnjem, jela sam u Buregžinici Sač. Porcije su bile velike, punjenje bogato, a tijesto izuzetno ukusno.
U Ćevabdžinici Željo sam jela ćevape, koji su bili zaista vrlo ukusni (mnogo bolji od onih koje inače jedem kod nas), dok je lepinja bila prosječna. Porcije su bile velike, ali sam imala dojam da se osoblje možda manje posvećuje gostima zbog velikog protoka ljudi.

Restoran Brajlović je mjesto koje sam možda najviše željela posjetiti. Osoblje je bilo izuzetno ljubazno, predjelo je bilo ok, a biftek kao glavno jelo – izvrstan.
Uzela sam i baklave, neki kolač s kadaifom i domaće bajadere. Mogu reći da je kvaliteta baklava ovisila o mjestu. Ne sjećam se imena, ali na dva mjesta su bile odlične, dok su na jednom bile baš loše.
POGLEDAJTE VIDEO: Ni Mumbai ni Karachi nemaju najzagađeniji zrak na svijetu. Ima ga Sarajevo: "Ne izlazite van"