Pobjednica osme sezone RTL-ova showa 'Život na vagi', Alina Pantseyeva, ove godine slavi Božić na potpuno novi način. Na njezinu blagdanskom stolu naći će se kombinacija tradicionalnih i zdravijih jela, koja odražavaju ravnotežu koju je pronašla u svom novom načinu života. Alina nam je otkrila i kako će proslaviti Novu godinu, a prisjetila se i najluđeg dočeka koji joj je ostao urezan u pamćenju.
Kako ćete proslaviti nadolazeće praznike - u krugu obitelji, prijatelja ili idete na neko putovanje?
Božić ćemo proslaviti kod kuće, u krugu obitelji, suprug, njegovi roditelji, moji roditelji putem videopoziva, prijatelj Mirko, koji nam svake godine dolazi iz Njemačke, kućni ljubimci i ja. Novu godinu planiramo proslaviti u Italiji.
8. Alina Pantseyeva - pobjednica osme sezone
Ovo će biti prvi Božić otkako ste napravili transformaciju vrijednu divljenja. Hoće li se za vrijeme praznika popustiti kada je riječ o zdravoj prehrani ili…? Koja će biti najveća razlika između ovog Božića i prethodnih?
Za razliku od prethodnih godina, ove godine želim planirati obroke, tijekom blagdana napraviti laganiji doručak i večeru s obzirom na blagdanski ručak, a nakon blagdana vratiti se režimu zdravije i balansiranije prehrane. Želim se više kontrolirati, ne pretjerivati s količinom hrane na blagdanskom ručku ili večeri i birati zdravije, manje kalorične sastojke za neka jela.
Što se inače nalazi na Vašem blagdanskom stolu?
Uvijek različito, meso, razne salate, kolači... Najčešće su to piletina, šunka, francuska salata, iako je ne volim baš, ali je svi moji vole. U Hrvatskoj su na stolu obvezni i mlinci, a u Bugarskoj je na blagdanskom stolu uvijek bila moja najdraža tradicionalna salata - šopska, podrijetlom iz okolice Sofije. U Bjelorusiji stalni gost blagdanskog stola je salata 'haringa pod bundom', koja se sastoji od haringe, kuhane cikle, mrkve, krumpira, kuhanih jaja, luka i majoneze. Šopsku salatu ću sigurno napraviti, često je konzumiram, a voljela bih pripremiti i zdraviju varijantu 'haringe pod bundom' s 'lažnom' majonezom od senfa i grčkog jogurta prema receptu Martine Linarić.
"Upornost i predanost dovode do željenih rezultata", izjavila je Alina nakon pobjede.
Postoji li neki božićni recept koji biste podijelili s našim čitateljima?
Volim zobene kekse s bananom. Potrebne su dvije banane, 80 grama zobenih pahuljica i po želji cimet, kakao, samljeveni orašasti plodovi, grožđice i brusnice. Pećnicu treba zagrijati na 180 stupnjeva. Banane zgnječite vilicom, dodajte zobene pahuljice (obične ili samljevene u blenderu) i sastojke po želji. Žlicom stavite smjesu na papir za pečenje i pecite 15 minuta. Skuhajte čaj, nasmijte se i uživajte u finim i zdravim keksima.
Postoji li neko jelo u kojem ste dosad uživali, a ove godine neće biti na Vašem jelovniku?
Dosad sam uživala u gotovo svemu, tako da mi je teško odgovoriti na ovo pitanje. Uživala sam i u zdravijoj hrani, ali sam pretjerivala s količinom pa ću se ove godine pokušati kontrolirati i smanjiti porcije. Također, smanjit ću količinu slatkiša na blagdanskom stolu.
Tradicionalno se za Badnjak jede riba, a za Božić meso. Jeste li više tip osobe koja jede meso ili ribu?
Volim jesti sve, ali ipak više volim ribu i svu morsku hranu, kozice, škampe, lignje, dagnje, razne školjke, kapice i slično. U Bjelorusiji čak redovito jedemo i morske alge, obično u salatama, primjerice u kombinaciji s mrkvom, patlidžanom ili ciklom. Od djetinjstva sam navikla jesti puno morskih i riječnih riba.
Ima li neko posebno tradicionalno jelo u Vašoj obitelji? Nešto što su bake i mame posebno pripremale za Božić, jelo kojem se najviše radujete?
Možda 'meso na francuski način', koje uvijek priprema baka Ljudmila, tatina mama. Jelo se sastoji od slojeva svinjetine, krumpira, luka, sira, kiselog vrhnja, češnjaka i začina. Kao mala jako sam se veselila ovom jelu zbog kombinacije zapečenog luka i kiselog vrhnja.
Postoji li neki Božić koji posebno pamtite? Ili možda luda Nova godina koja Vam je ostala urezana u sjećanje?
Sjećam se Nove godine prije pet godina, tada sam radila noćnu smjenu. Kolege su bile su tužne jer nisu mogli 'normalno' proslaviti zbog zabrane alkohola na poslu. Kolegice i ja smo naručile hranu, donijele dječji šampanjac i glumile proslavu. Ispalo je veselo i nezaboravno. Prošle godine smo suprug, prijatelj i ja Novu godinu dočekali u Mađarskoj. Putovanje je bilo zabavno, ali zbog umora dečki su odmah zaspali po dolasku u hostel, umalo propustivši proslavu. Na povratku smo u vlaku ponovno sreli dečke koje smo upoznali u autobusu na putu prema Mađarskoj - prava slučajnost!
Alina je najnovija pobjednica Života na vagi. Izgubila je više od 70 kilograma i osvojila nagradu od 20.000 eura.
Sjećate li se nekog poklona koji Vas je oborio s nogu?
Posebno mi se sviđaju pokloni mog supruga, okvir u obliku srca s našom fotografijom, set za slikanje uljnim bojama i ogromna plišana guska gotovo moje visine. Volim poklanjati i primati poklone, a suprug i ja svaki mjesec slavimo malu godišnjicu braka i razmjenjujemo sitnice.
Posebna božićna tradicija u Vašem domu je…?
Praznike slavimo s kućnim ljubimcima i pripremamo poklone i za njih. Sveti Nikola je ove godine našem psiću donio igračke u njezine čarape. Kako sam živjela u tri slavenske zemlje, slavim dva Božića i tri Nove godine zbog različitih vremenskih zona Hrvatske, Bugarske i Bjelorusije!
POGLEDAJTE VIDEO: Prva pobjednica Života na vagi otkrila kako joj je show pomogao da promijeni život