Joël Robuchon, slavni šef kuhinje koji se u jednom trenutku okitio s više od 30 Michelinovih zvjezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je u ponedjeljak u svome domu u Ženevi u dobi od 73 godine, objavile su agencije. Slavni chef preminuo je od karcinoma.
"Joël Robuchon, šef vizionar s najviše zvjezdica na svijetu, napustio nas je danas. Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umijećem koje je podigao na razinu umjetnosti slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mlađu generaciju šefova", napisao je na Twitteru glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux, piše francuski list Le Figaro.
Robuchon je bio nositelj najviše zvjezdica na svijetu i titule kuhara stoljeća koju mu je nadjenuo vodič Gault & Millau. Preminuo je samo nekoliko mjeseci nakon što je kulinarsku scenu napustio slavni šef Paul Bocuse, piše AFP.
Obožavao je jednostavnost
Sin zidara iz Poitiersa, rođen 1945., Joël Robuchon postao je perfekcionist koji je znao usavršiti i sasvim obična jela poput pirea od krumpira, koji će postati njegov zaštitni znak. Godine 2003., stvorio je novi koncept Radionicu Joël Robuchon s time da je istodobno otvorio jednu u Tokiju, a drugu u Parizu.
"Nadahnuo sam se španjolskim tapas barovima jer mi se svidjela njihova gostoljubivost. Želio sam formulu u kojoj su klijenti i kuhari u kontaktu", rekao je slavnih kuhar. Ime je izgradio 80-ih i 90-ih kada je gurmanstvo postalo globalno. U Francuskoj su ga smatrali šefom koji se vratio autentičnoj kuhinji nakon razdoblja "nouvelle cuisine", piše Reuters.
"Što sam stariji, to sam svjesniji jednostavne istine: što je jelo jednostavnije, toliko izuzetnije može biti", rekao je jednom Robuchon te otkrio tajnu svoje kuhinje: "Nikada ne spajam više od tri okusa u jelu".
Kao što se zbilo i s drugim slavnim kuharima, njegovo ime postalo je sinonim za biznis i financijsko carstvo te je otvarao restorane diljem svijeta od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Macaoa do Tokija i New Yorka.