Brojni vjernici na Veliki petak biraju ribu kao glavno jelo, a tako je bilo i u britanskoj kraljevskoj obitelji. Dugogodišnji kuhar kraljice Elizabete II., Darren McGrady, podijelio je detalje iz palače u Youtube videu, uključujući i poseban recept koji je pripremao upravo za tu prigodu.
Kraljica je, umjesto bakalara, više voljela oslić pečen u pećnici. McGrady je u videu na YouTubeu pokazao kako je pripremao ribu za Elizabetu: oslić bi prvo uvaljao u brašno, zatim u smjesu žumanjka i maslaca, a potom u mrvice. Riba se pekla desetak minuta na 200 °C, a posluživala se uz profinjenu verziju “fish and chips” – precizno narezani i složeni pečeni krumpirići te hollandaise umak, umjesto klasičnog tartara.
McGrady je otkrio i da kraljica nije bila ljubiteljica teških i masnih jela, zbog čega klasično prženje ribe nije bilo opcija. Prezentacija je bila iznimno važna , priznao je McGrady, svaki detalj na tanjuru morao je izgledati savršeno.
"To smo često pripremali kad bi kraljica imala goste za ručak'', prisjetio se bivši kraljevski kuhar.

Osim ribljeg jela, na kraljevskom meniju za Veliki petak bili su i tradicionalni topli kruščići koji su se posluživali uz popodnevni čaj. Na sam Uskrs, obitelj bi nakon mise u kapeli Svetog Jurja uživala u pečenom janjećem butu sa želeom od crvenog ribiza.
Kraljica je tijekom korizme izbjegavala slatkiše, iako je inače bila velika obožavateljica tamne čokolade.
POGLEDAJTE VIDEO: Nesreća na A1 između Jastrebarskog i Karlovca, vozi se u koloni