Ideja urbanog piknika u formi galerijskog dokoličarenja rođena je još prije nekoliko godina na relaciji Pula - Bruxelles kada je kustosica Paola Orlić po prvi puta takav piknik organizirala u pulskoj galeriji Makina.
Pretvarajući galerijski prostor u pseudo-livadu, pulskoj je publici, ugodno smještenoj između mirisnih grmova cvijeća i aromatičnog bilja predstavljen koncept inverzije forme vernissage-a kada su hrana i piće pretvoreni u glavni mediji komunikacije kreativnih ideja.
Tematski interpretirani i predstavljeni na način koji nudi puno više od doslovnosti utaživanja žeđi i gladi, publika je iz pasivnih receptora postala aktivni participant socijalnog eksperimenta tzv. novog urbanog dokoličarenja.
Sinoć je u večernjim satima priliku za kreativnom razmjenom ideja, hrane i pića imala zagrebačka publika. O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti razgovarale su Paola Orlić i Vlatka Kolarović sa brojnim okupljenim gostima, a svoje sjajne kulinarske i vinske specijalitete te ideju uživanja kroz okuse i mirise predstavili su poznati istarski masterchefovi i maslinari.
Kakav okus imaju tratinčice i ljubičice u hrani? Kako se osjećaji prevode u okuse ili hranom evociraju pojedina stanja i sjećanja? Na koji se način prirodni godišnji ciklusi odražavaju u suvremenim kulinarskim eksperimentima, otkrila je poznata istarska masterchef(ica) Doris Cerin.
U Velvetu su nastupili i ponudili na kušanje svoje proizvode brojni drugi; maslinarka Nicoletta Balija, jedini hrvatski proizvođač šafrana Alessandro Candotti, a kušali su se kozji sirevi Aleša Winklera iz Stancije Kumparička i vina Pilato i obitelji Skaramuča.
Istarskoj gastro ekipi pridružilaise dizajnerica, ilustratorica, kuharica BooBoo Tannenbaum s piknik pitama za podizanje razine serotonina te raznim pripadajućim crtarijama bez kojih ne možete otići doma.
Urbani piknik pokušao je izvući i ono najbolje iz nas: vratiti izgubljeno vrijeme u kojem smo se znali družiti bez žurbe, a u hrani uživali polako. I tako kultivirati plemenitu dokolicu iz koje se rađaju najsjajnije ideje.