COCKTAIL MASTER /

Znate li odakle dolazi riječ cocktail? Otkrili smo tajnu ovog fantastičnog napitka!

Image

U današnjoj eri, kokteli su postali ključna komponenta barske kulture i luksuznih zabava. Fokus na korištenje svježih, lokalnih sastojaka i inovativnih pristupa u miješanju omogućio je stvaranje koktela koji su sve sofisticiraniji i kreativniji. 

24.3.2025.
14:35
VOYO logo
VOYO logo

Koktel živi globalnu slavu, a ovo piće raznih okusa, boja i mirisa, nastao je u najneobičnijim okolnostima. Istražili smo kako je nastala riječ koktel, od kuda dolazi i što je potaknulo globalnu popularnost osvježavajućeg piće u različitim formatima.

Serijal Cocktail Master gledaj na platformi Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Koktel - pijetlov šareni rep u čaši

“Legenda kaže da kokteli dolaze iz doba kada su bile borbe pijetlova u Americi. Vlasnik pobjedničkog pijetla bi otkinuo rep pijetla koji je izgubio i stavio u mješavinu pića u bojama pijetlovog repa. I otuda dolazi riječ cock (pijetao) tail (rep).“ , pojašnjava natjecateljica Cocktail Mastera, 24-godišnja Tina Knežević iz Lokve Rogoznice.

Image

Upravo zato je ona svoj inovativni koktel, naziva Paci pagaci, kojim se treba predstaviti stručnom žiriju - odlučila ukrasiti perom. Tina se dobro pripremila za natjecanje najboljeg miksologa, jer doista, postoje dvije teorije o nastanku riječi koktel. Jedna je ona koju je podijelila natjecateljica Cocktail Mastera, a druga je da je naziv osmišljen u 19. stoljeću u SAD-u, kada su novine u New Yorku objavile definiciju „cocktaila“ kao mješavine alkohola, šećera, gorčine i vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prvi kokteli na svijetu nastali su prije 300 godina

Grog iz 18. stoljeća bi mogao biti prvi koktel na svijetu. Zlatno doba koktela počelo je u 19., a pravi su procvat doživjeli u 20. stoljeću u vrijeme prohibicije, kada je alkohol bio – zabranjen. Tu vrijedi ona poznata da je zabranjeno i najslađe. U ljudskoj je naravi da pokuša zaobići pravila, pa su otvarani ilegalni barovi i klubovi, poznati kao speakeasies. Kako bi prikrili loš okus, u koktele su dodavani novi različiti sastojci i ukrasi. Iz toga se rodila inovativnost u onome što danas nazivamo – miksologija.

Image

Tom Collins i Gin Rickey postali su popularni tijekom Prohibicije, jer su maskirali okus lošeg alkohola. U tom razdoblju počinju se razvijati mnogi klasici koje poznajemo i danas: Martini, Manhattan, Daiquiri, Negroni, Piña Colada. Barmeni postaju pravi majstori, a koktel barovi mjesta okupljanja bogatijih slojeva društva. Nakon ukidanja Prohibicije, kokteli postaju još popularniji. 1940-ih i 1950-ih godina, počeli su se pojavljivati u "tiki" barovima, koji su uživali u velikoj popularnosti, a tada su nastala i pića poput Mai Tai i Pina Colada.

Image

Bondov omiljeni koktel na listi najpoznatijih svih vremena

Tijekom godina, mnogi kokteli su postali ikone u svijetu barova i zabava. Neki od najpoznatijih koktela koji su oblikovali povijest miksologije su:

· Martini je jedan od najpoznatijih koktela na svijetu. Postao je sinonim za sofisticiranost. Najpoznatiji je kao omiljeno piće Jamesa Bonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

· Manhattan je koktel od viskija, vermuta i angostura gorčine koji je postao simbol chic-a.

· Daiquiri se temelji na rumu, limunovom soku i šećeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

· Negroni je klasik koji se sastoji od gina, vermuta i Campari-a. Postao je simbol talijanske miksologije.

· Whiskey Sour je jedan od najranijih koktela u kojem se miješao viski, limunov sok, šećer i bjelanjak.

· Piña Colada je egzotični koktel na bazi ruma, kokosovog mlijeka i ananasa, popularan tijekom 20. stoljeća.

· Cosmopolitan je postao popularan u 1990-ima zahvaljujući seriji Sels i grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

· Sazerac je jedan od prvih prepoznatljivih koktela. Originalno je nastao 1838. godine u New Orleansu.

· Margarita je popularizirana 1950-ih, a postala je jedan od najprepoznatljivijih koktela na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Cocktail Master 

Zasigurno je san svakog miksologa da mu se koktel nađe na ovoj listi najpopularnijih. Pa tako i nastavnice na Ugostiteljsko-turističkom učilištu, Svjetlane Jelić Večenaj, koja je za natjecanje u showu Cocktail Master pripremila inovativan napitak imena Pizza time: “Znam da riskiram. Ili će im se svidjeti ili će reći: ma užas živi.“

Image

Ocjenu će donijeti dokazani miksolozi, stručno nepce žirija u sastavu: Filip Lipnik, Mario Majcen i Tijana Klajn. U showu se natječe i Svjetlanin učenik, 18- godišnji Leon Švec. „Tu sam došao s puno kreative. Ali još uvijek imam puno žganaca za pojesti.“, skroman je Leon. “Vidjet ćemo hoće li učenik nadmašit učitelja.“, govori uz osmijeh. Svjetlani bi bilo drago da ispadne tako: “Ako učenik nadmaši učitelja, onda je taj učitelj fenomenalan.“

Image

Njih su dvoje jedni od brojnih natjecatelja iz cijele regije koji se okupljaju u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu i Skopju kako bi izborili svoj prolazak među 20 najboljih i osvojili pozamašnu nagradu od 30 tisuća eura.

Image

Inovativan i originalan show Cocktail Master, u kojem iskustvo nije presudno, a talent, trud i originalnost se nagrađuje, pogledajte samo na Voyo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
PREMIJERA NOVE SEZONE!
VOYO logo
Još iz rubrike