'Hell's Kitchen', kulinarski reality show koji je postao pravi svjetski fenomen, počinje u srijedu, 31. siječnja, u 21.15 sati na RTL pod nazivom 'Hell's Kitchen Hrvatska.' No, za one nestrpljive, prva epizoda Hell's Kitchen Hrvatska bit će dostupna na platformi Voyo, i to 24 sata prije prikazivanja na televiziji.
'Kuhinja nam je centar dnevnih zbivanja'
Ovaj format, koji je stekao ogromnu popularnost diljem svijeta, natjecatelje će kroz kulinarsku avanturu voditi jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih domaćih chefova, Tom Gretić, s kojim smo porazgovarali o njegovoj obitelji, kuhanju, ali i očekivanjima od showa.
Tom i njegova partnerica Sanja Aleksić dijele istu strast - kuhanje, a kako kaže, kuhinja im je centar dnevnih zbivanja.
"Kuhamo oboje, ona ima svoja jela, a ja svoja… Dijelimo se po tome što nam se jede, u principu. Nema tu nekih pravila, uživamo u tome, kuhinja nam je centar dnevnih zbivanja. Vrlo je lako kuhati u takvom okruženju", ispričao je samo za Net.hr.
'Kći voli biti u kuhinji'
Gretićeva kći Tessa je velika gurmanica, a rado provodi vrijeme u kuhinji.
"Sigurno je gurman! Dokle će to trajati, to ne znam. Imali smo ludu sreću da joj se svidjelo sve što smo joj dosad dali da proba. Znam kolege kuhare i ljude koji su jako blizu hrane koji isto sjajno kuhaju, a dijete im jednostavno odbija to probati. To je toliko individualno i nema recepta. A Tessa voli biti u kuhinji, da! Ali zato što smo mi u kuhinji, voli biti s nama. Njoj je to pod normalno. Da smo mi, recimo, cijeli dan u vrtu, onda bi bila cijeli dan u vrtu. Djeca vole kopirati roditelje i onda je to prirodni nastavak svega", otkrio je.
'Nema dovoljno zagrebačkih restorana'
Tom jako voli restorane u Beogradu jer nude domaću hranu. Na pitanje zašto u Hrvatskoj restorani uglavnom nude ćevape i pomfrit, a ne sarmu i gulaš, chef smatra da se mi sramimo domaće kuhinje.
"To treba pitati vlasnike restorana i kuhare koji tamo rade. Ja imam već dugo osjećaj da se mi jednostavno sramimo naše domaće kuhinje. Ne vjerujem da ne postoji interes, i onda se bira neka linija manjeg otpora i svi na meni stavljaju stvari za koje znaju da ih većina jede. Zagreb nema zagrebački restoran. Ima ih, malo, u povojima, ali sigurno ih nema dovoljno. Jedan turist kad dođe u Zagreb jako će se teško namučiti da negdje pojede sarmu. To sigurno nije dobro za budućnost naše gastronomije. Kod nas su se svi ovi mladi kuhari više okrenuli prama nekakvim molekularnim kuhinjama, prema fine diningu, prema nordijskim disciplinama… Sve je to super, ali moramo naći balans između svega toga. Dok je u Beogradu cijela scena, ono što oni kažu, ''nacionalni restoran'', mislim da ih je preko pola takvih", ispričao je.
Ima velika očekivanja od kandidata i sous chefova
Tom od kandidata u 'Hell's Kitchenu Hrvatska' ima velika očekivanja.
"Očekujem prvenstveno da su fokusirani, da slušaju naše upute jer su one jako vrijedne, da rade timski i da surađuju te da si međusobno pomažu što više mogu. Bit će im izazovno u zadacima. Ako se drže rame uz rame, lakše će se s time nositi i lakše će prolaziti kroz sve izazove koje ćemo mi baciti pred njih", otkrio je.
Gretić je zadovoljan izborom sous chefova, a kako kaže, očekuje da budu njegova desna i lijeva ruka.
"Surađivao sam s njima prije, sjajni su kuhari, mladi su, mislim da smo sjajno odabrali. Očekujem od njih da budu moja lijeva i desna ruka", otkrio je.
Ono što kandidatima nikako neće tolerirati jesu lijenost, prljavština te solo igrači koji nisu za timski rad.
"Bit ću dosta čvrst, ali neću sigurno bez razloga vikati na ljude jer nitko nije došao u show iz tog razloga, mislim da to nije produktivno ni u kom smislu. Postoje ipak stvari koje nikako neću tolerirati, a to su lijenost, prljavština te solo igrači koji nisu za timski rad", ispričao nam je.
Ne prati stranu TV kulinarsku scenu
O britanskom kuharu Gordonu Ramseyu (57) ima samo riječi hvale.
"O Ramsayu mislim sve najbolje. Definitivno u posljednjih 15-20 godina jedan od najboljih kuhara na svijetu. Kuhar koji je imao težak život, koji je stao sam na svoje noge i putem televizije popularizirao ono što mi radimo. Njegov nastup u kuhinji je njegov nastup u kuhinji… Ne znam da je baš takav u privatnom životu i kuhinjama kad se radi. Mislim da je Amerika tražila tu neku televizičnost i da je dobila što je htjela. Gordon radi sad i na nekim drugim televizijskim kanalima i projektima i vidi ga se u nekom potpuno drugom svjetlu. To više nije taj Gordon.
Hell's Kitchen je show koji je doživio svoje inačice diljem svijeta. Svaki taj glavni chef u svakoj verziji showa mora naći neku svoju sredinu, svoj izričaj i ne pokušavati kopirati", poručio je Tom.
Gretić ne prati baš stranu TV kulinarsku scenu, a nekada pogleda kulinarsko umijeće Michaela Rouxa.
Plava i crvena kuhinja su opremljene, chef i sous chefovi na pozicijama, a kandidati spremni za avanturu života koja kreće u srijedu u 21:15 na RTL-u. Emisiju Hell's Kitchen Hrvatska možete pratiti i na platformi Voyo, a epizode će biti dostupne 24 sata ranije.
POGLEDAJTE VIDEO: Pripreme za Hell's Kitchen u punom jeku! 50 vrijednih radnika priprema studio, za show stigla i dva kamiona posuđa