ZNANSTVENICI OŽIVLJAVAJU PIVO KOJE JE 200 GODINA LEŽALO NA DNU MORA: /

Okus je drugačiji od svega na što ste navikli

Image
Foto: Queen Victoria Museum and Art Gallery
4.5.2018.
10:14
Queen Victoria Museum and Art Gallery
VOYO logo
Pivo koje je zbog brodoloma 200 godina ležalo na morskom dnu dobilo je novu priliku svojim okusom očarazi zaljubljenike u ovu vrstu pića.

Bocu piva koja se nalazila na dnu mora dva stoljeća 'povratiti će u život' australski pivari. Opisano kao tamno pivo "s daškom crnog ribizla i začina", boca s ovim pićem završila je na morskome dnu tijekom brodoloma 1797. godine, piše Daily Mail.

Pivo doplovilo iz Indije

Znanstvenici sada rade na oživljavanju ovog 220 godina starog piva, za koje se smatra da je najstarije na svijetu, pomoću kvasca pronađenog u bocama. Piće je nazvano 'Pivo za očuvanje olupina' i biti će pušteno u prodaju kasnije ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvasac je pronađen na trgovačkom brodu Sydney Cove, koji je plovio od Kalkute do Port Jacksona i prevozio čaj, rižu i duhan, kao i 40.000 litara alkohola. Doživio je brodolom u blizini Tasmanije tijekom oluje 1797. godine. Iako je većina posade i tereta spašena, nešto je i izgubljeno u nesreći. Ronioci koji su istraživali olupinu u 90-tima na kopno su donijeli boce piva, koje su od onda pohranjene u Muzeju i umjetničkoj galeriji Kraljice Victorije u tasmanskog gradu Launceston.

Ekstrakcija kvasca

Prije tri godine David Thurrowgood, konzervator u muzeju i bivši kemičar, započeo je proces ekstrakcije kvasca iz piva. Srećom, ledeno hladne vode na dnu mora savršeno su očuvale kvasac punih 200 godina. "Ove su boce završile na vrlo hladnom, pjeskovitom oceanskom dnu gdje su sve vrijeme ostale neometane", izjavio je Thurrowgood lokalnim medijima. "Pomislio sam, 'vau, koja sjajna prilika za istraživanje'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Queen Victoria Museum and Art Gallery

Okupljen je međunarodni tim znanstvenika kako bi što bolje proučili sadržaj boce. Nakon što su se upoznali sa sadržajem, Thurrowgood se okrenuo australskim pivarima kako bi oživjeli original. Haydon Morgan, glavni pivar u pivari James Squire, rekao je kako je kvasac bio "jako temperamentan". Kušači su za okus ovog alkoholnog pića rekli da je bogat i gladak, s "s daškom crnog ribizla i začina".

Zaradom od piva povećati zbirku

BISTE LI GA SE USUDILI PROBATI: Znanstvenici stvorili pivo bez hmelja, ali s okusom te za uzgoj zahtjevne biljke

Image
BISTE LI GA SE USUDILI PROBATI: /

Znanstvenici stvorili pivo bez hmelja, ali s okusom te za uzgoj zahtjevne biljke

Image
BISTE LI GA SE USUDILI PROBATI: /

Znanstvenici stvorili pivo bez hmelja, ali s okusom te za uzgoj zahtjevne biljke

Osim što je ponudilo kratak povratak u doba kolonijalnog Sydneja, očekuje se da će ovo pivo povećati prihode muzeju koje ga drži već dva desetljeća. Tako je gradonačelnik Launcestona Albert van Zetten rekao da će se postotkom zarade financirati daljnje istraživanje zbirke Sidney Cove Muzeja Kraljice Victorije.

"Postojeći komercijalni uspjeh ne bi bio moguć da naše osoblje nije pažljivo konzerviralo zbirku Sidney Cove, koju se sada nadamo i povećati", rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo