Skuhati jaje je jednostavno, no kako ga kuhanoga vratiti u sirovo stanje? Znanstvenici su pronašli način.
"Točno je, pronašli smo način kako 'otkuhati' kokošje jaje", izjavio je dr. Gregory Weiss, profesor kemije na Sveučilištu u Kaliforniji u pisanoj izjavi medijima.
U istraživanju koje je predvodio uspješno je korištena naprava kojom su spojene proteine uspjeli izvući i dozvoliti im da se razmotaju. Kuhali su jaje 20 minuta na 90 stupnjeva Celzijevih i nakon toga ključne proteine vratili natrag u početno stanje.
Ovo bi moglo pomoći u procesu proizvodnje proteina koji se koriste za proizvodnju hrane i razvitku terapije protiv raka, kažu znanstvenici.
"Ne mogu predvidjeti koliko novca će se ovime uštedjeti, no znam da će se uštedjeti vrijeme, a vrijeme je novac", rekao je Weiss.
Istraživanje je 23. siječnja objavljeno u časopisu ChemBioChem.