Genetski je promijenjena biljka Camelina sativa tako što je u nju uneseno sedam sintetičkih gena baziranih na morskim algama, koji omogućuju GM usjevima proizvodnju omega 3 ulja. Biljke su se do već pokazale uspješnima u stakleniku, a najnoviji rezultati pokazuju da biljka nastavlja proizvoditi ulje čak i kada raste na otvorenom.
Camelina sativa kod nas se naziva podlanak ili divlji lan i daje ulje po sastavu slično lanenom ulju. S jednom bitnom razlikom: ulje je znatno stabilnije od lanenog tj. puno teže oksidira (užegne). Ulje sjetvenog podlanka pripada grupi ulja bogatih α‐linolenskom kiselinom, zajedno s uljem lana, jezgre oraha i konoplje.
"Svojstvo omega 3 ribljeg ulja koju smo razvili vjerojatno je najkompleksniji primjer genetskog inžinjeringa testiranog na terenu", objašnjava profesor Johnatan Napier, voditelj GM Camelina programa u britanskom Rothamsted Research. "Ovo je dokaz od globalnog značaja da možemo razviti stvarno održive izvore hrane".
Moćna omega 3
Smatra se da omega 3 ulje pomaže zdravlju, poput zaštite od bolesti srca. Ali kako naše vlastito tijelo ne proizvodi to ulje, preporučuje se da jedemo ribu barem dva puta tjedno da bi unijeli dovoljne količine u naš organizam.
Zanimljivo je da niti ribe ne proizvode omega 3 ulje. Stvar je u tome da manje ribe jedu alge koje stvaraju ulje, a zatim te manje jedu veće ribe, poput lososa, u kojima se onda taloži omega 3.
Dakle, da bi dobili uzgojenu ribu s omega 3 uljima moramo ju prvo nahraniti ribom odraslom u divljini. Konkretnije, za jednu kilu uzgojenog lososa trebamo dvije i pol kile divlje ribe - što je daleko od samoodrživog uzgoja.
"Oduševljeni smo rezultatima prve godine testiranja", kaže dr. Olga Sayanova, jedna od znanstvenika koji su razvili ove GM biljke. Rekla je da uzgoj ribe raste tolikom brzinom, trenutno polovica konzumirane ribe širom svijeta je iz uzgoja, da je pronalazak održivog načina hitni prioritet.