Ali nije samo veliki izbor hrane ono što uništava našu volju da se suprotstavimo iskušenju, već i ljudi koji nas poslužuju, tvrdi jedno istraživanje. Naručujemo daleko više hrane kada konobar ili konobarica imaju višak kila, otkrili su znanstvenici.
"Posjetitelji restorana naručivali su znatno više hrane kada ih je posluživalo osoblje s visokim indeksom tjelesne mase, nego kada je osoblje bilo nižega indeksa tjelesne mase", objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Cornell u New Yorku i Sveučilišta u Jeni, u Njemačkoj.
"Konkretno, četiri puta češće su naručivali deserte a naručivali su i 17.5% više alkoholnih pića."
Učinak je bio isti bez obzira na indeks tjelesne mase naručitelja.
"Postavlja društvenu normu"
U svrhu ovog istraživanja, znanstvenici su promatrali interakcije između gotovo 500 posjetitelja restorana i posluge, u 60 različitih restorana s punom uslugom.
"Posjetitelji možda naručuju više hrane i pića u prisutnosti teže osobe jer ta teža osoba postavlja društvenu normu", pretpostavljaju znanstvenici i preporučuju da, kako bi se smanjio utjecaj težine posluge, ljudi unaprijed odluče što će naručiti u restoranu, ili da slijede jednostavna, unaprijed postavljena pravila.
"Redovita pravila mogla bi biti 'ne naručujte desert za ručak', ili 'ne naručujte alkoholna pića tijekom radnih dana'."
Prijašnja su istraživanja pokazala kako nas glasna glazba i jako svjetlo isto mogu potaknuti da naručimo i pojedemo više. Slušanje laganog jazza, s druge srane, smanjuje apetit, otkrili su znanstvenici s Cornella.
Nedavno istraživanje koje je provelo Floridsko sveučilište pokazalo je da ćemo jesti manje ako jedemo iz manjih, jednostavnijih, pa čak i papirnatih tanjura.
Postoji i teorija kako stavljanje ogledala u blagavaonicu pomaže u skidanju kila jer nezdrava hrana odjednom dobija loš ukus.
Zanima nas da li se indeks tjelesne mase odnosi i na prodavače u pekarama, pečenjarnicama i ostalim mjestima gdje naručujemo hranu.
Daily Mail/Danas.hr