Njihova analiza uzoraka stolice više od 3600 blizanaca pronašla je dokaza da se neke bakterije nasljeđuju. Bakterije u izmetu mogle bi dijelom objasniti zašto se pretilost prenosi kroz generacije u nekoj obitelji, kaže znanstveni tim. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu genome Biology.
Tim znanstvenika prikupio je podatke o bakterijama u uzorcima stolica ispitanika i usporedio ih sa šest različitih parametara pretilosti među kojima su i indeks tjelesne mase i različite vrste masnog tkiva u tijelu.
Utvrdili su da su najsnažnije veze s visceralnim masnim tkivom i ispitanici s vrlo raznolikim sastavom bakterija u stolici imali su niske razine visceralne masti.
Ta vrsta masnog tkiva loša je jer se deponira u području trbušne šupljine oko važnih organa poput jetre, gušterače i crijeva i povezana je s većim rizicima za kardiovaskularne bolesti i dijabetes.
Nejasno je zašto ta veza postoji
Dr. Michelle Beraumont, voditeljica istraživanja s King College London, kaže da iako je studija pokazala jasnu vezu nije još moguće objasniti zašto ona postoji.
Jedna teorija je da je manjak raznolikosti fekalnih bakterija može rezultirati dominacijom visokih razina crijevnih bakterija koje su uspješne u pretvaranju ugljikohidrata u masti.
"S obzirom na to da se ovo istraživanje bavilo promatranjem ne može se točno reći kako zajednice bakterija u crijevima mogu utjecati na skladištenje masti u našem tijelu i je li drugi mehanizam umiješan u debljanje", kaže dr. Beaumont.
Bakterije povezane s pretilošću
Kaže kako je potrebno još istraživanja kako bi se istražilo kakvu ulogu mikrobi u našim crijevima i u našem izmetu igraju u našem zdravlju.
No sve je više dokaza koji sugeriraju da bakterije u crijevima igraju ulogu u pretilosti.
Poznato je da najmanje 50 posto ljudskog izmeta čine bakterije koje se izbacuju iz crijeva.
Beaumont kaže da raznolika prehrana može povećati raznolikost mikroba u stolici.
Ukoliko je teorija da se bakterije prenose kroz generacije točna, ona kaže da mogu igrati važnu ulogu u tome kako se razvija masno tkivo u tijelu te koji zdravstveni rizik to tkivo predstavlja.