Naime, Radman je sa svojim kolegama na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu ispitivao ovaj novi proizvod radnoga naziva ADR/HPE.
"Mješavina antioksidansa u ADR/HPE proizvodima je u zaštiti proteina od oksidacijskog oštećenja ili korozije efikasnija nego, primjerice, najpoznatiji vitaminski antioksidans Trolox, vitamin E topiv u vodi. Budući da se najvažnija zaštita od oksidacije svih životnih funkcija odvija na razini proteina, dr. Anita Kriško u MedILS-u je mjerila efikasnost zaštite proteina od oksidacije uzrokovane vodikovim peroksidom i zračenjem. Rezultati su pokazali da je ADR/HPE zaštita od oksidacije više tisuća puta efikasnija nego Troloxom!", ispričao je Radman za Večernjak.
I Radman već koristi ovaj proizvod
Proizvod sadrži koktel antioksidansa izoliranih iz crnog vina, koštica grožđa, rajčica i zelenog čaja, a Radman kaže da ga se može koristiti kao prevenciju od bolesti.
"Sve što znamo navodi na odgovor – da! Ali da bismo to mogli tvrditi, potrebni su dugoročni klinički pokusi na dobrovoljcima, a to je jako skupo. Stoga su ADR produkti službeno dodaci prehrani, a ne lijekovi", objasnio je Radman, koji i sam uzima ovaj antioksidans i osjeća se dobro.
U cijeli se projekt, kazao je, uključio iz poštovanja prema autorima ADR/HPE-a, dr. Slavku Ivkoviću i suradnicima, koji su na proizvodu radili deset godina.
Vezani članci:
arti-201009030541006 arti-201104160228006 arti-201008060288006 arti-201004200782006 arti-201008030731006