Pacijenti razvijaju abnormalan odnos prema hrani što uključuje moguće promjene u odabiru namirnica, prejedanje i patološku potrebu za slatkim. Kako prenosi portal znanost.com, u članku koji će biti objavljen u lipanjskom izdanju časopisa Elsevier's Cortex, takav devijantan odnos prema hrani posljedica je gubitka osjeta okusa.
Dr. Katherine Piwnica-Worms sa Sveučilišta Washington u St Louisu (Missouri) je, u suradnji s dr. Jasonom Warrenom i drugim kolegama sa Sveučilišta College London, podrobno analizirala informacije vezane uz doživljaj okusa pacijenata oboljelih od semantičke demencije.
Semantička demencija je degenerativna bolest koja pogađa temporalne režnjeve mozga. Bolest karakterizira nepovratan gubitak shvaćanja značenja riječi. Naposljetku pacijenti više ne mogu shvatiti svijet uopće. Uz sve navedeno, mnogi oboljeli razvijaju sklonost neobičnoj hrani, odnosno kombinacijama namirnica.
Znanstvenici su testirali osjet okusa kod pacijenata uz pomoć gumenih slatkiša, vrlo praktičnog stimulansa koji je dostupan svugdje, a pokriva širok spektar okusa. Sposobnost pacijenata da prepoznaju i razlikuju različite okuse, odnosno kombinacije okusa, prema prihvatljivosti i osjećaju ugode uspoređena je s podacima dobivenim od zdravih osoba iste dobne i socijalne skupine.
Pacijenti su mogli normalno razlikovati okuse te pokazati kombinacije koje su im se svidjele ili nisu svidjele. Ipak, imali su stanovitih problema pri identifikaciji pojedinih okusa. Također su bili skloni neobičnim kombinacijama poput kombinacije okusa vanilije s okusom kiselih krastavaca.
Ovi rezultati pružaju prvi dokaz kako oboljeli od semantičke demencije gube smisao okusa, baš kao što gube smisao za sve ostale stvari na svijetu. Ovdje se uistinu radi o sveobuhvatnom propadanju znanja. Ovo istraživanje dokazuje kako proces gubitka normalnog doživljaja okusa, kao i sklonost neobičnim kombinacijama okusa, započinje u mozgu. Šire gledano, kroz rezultate ovog istraživanja dobili smo važne informacije o načinu na koji je mozak organiziran. Samo je istraživanje podiglo svijest o važnosti nečeg toliko svakidašnjeg kao što je doživljaj okusa, piše znanost.com.