Brokula u borbi protiv raka kože

Najčešći rak u ljudi je nemelanomski rak kože, kojega često uzrokuje UV zračenje.

11.3.2010.
14:12
VOYO logo

Redovita konzumacija mlade brokule mogla bi pomoći u spriječavanju ili usporavanju napredovanja raka kože, tvrde znanstvenici iz SAD-a, piše portal biologija.com.hr.

Najčešći rak u ljudi je nemelanomski rak kože, kojega često uzrokuje UV zračenje. Iako je izbjegavanje ovoga zračenja i korištenje zaštitne kreme za sunčanje najbolja prevencija raka, za mnoge ljude šteta je već učinjena. No, reduciranje štetnih učinaka ranijeg izlaganja UV zračenju vrlo je jednostavno - potrebno je redovito konzumirati mlade brokule, tvrdi Albena Dinkova-Kostova sa Sveučilišta John Hopkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brokula, rotkvica i potočarka prilikom procesa probave stvaraju iznimno reaktivni sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sinzetu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka. Mnoge su istraživačke skupine proučavale učinke sulforafana na različite kronične bolesti i rak prostate, a nedavno je Dinkova-Kostova sa suradnicima proučavala učinke sulforafana u borbi protiv raka kože kada se ta tvar ne nanosi na kožu, nego se unosi hranom.

Ekstrahirali su glukorafanin, preteču sulforafana, iz izdanaka brokule te njime svakodnevno hranili miševe koji su ranije bili izloženi UV zračenju dvaput tjedno tijekom 17 tjedana. Broj miševa koji su razvili tumore ili lezije smanjen je za 25 posto, ukupan broj tumora smanjen je za 47 posto, a njihova je veličina smanjena za 70 posto. Analiza urina miševa potvrdila je da je glukorafanin pretvoren u aktivni oblik sulforafan, prenosi biologija.com.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je brokula mlađa, okus joj je jači jer sadrži veću koncentraciju sulforafana", pojasnila je Dinkova-Kostova. I kuhane brokule sadrže glukorafanin koji se pretvara u sulforafanan u probavnom sustavu, no u slučaju sirovih brokula to se događa već tijekom procesa žvakanja. Ipak, dodaje Dinkova-Kostova, konzumacija prokuhane ili zamrznute pa potom blanširane brokule vjerojatno neće imati pozitivan rezultat jednak onome iz istraživanja jer je glukorafanin topiv u vodi.

Elizabeth Jeffery, profesorica nutricionizma i toksikologije pri Sveučilištu u Illinoisu, kaže kako je ovo "prvi rad koji pokazuje da ekstrakt bogat glukorafaninom smanjuje postotak razvitka raka, čak i bez ranije konverzije u sulforafan". Otkrića su važna pogotovo zbog toga što mnogi ljudi uzimaju suplemente brokule koji svi sadrže glukorafanin umjesto sulforafana ili ga uzimaju u obliku cijelih sušenih izdanaka brokule, dodaje Jeffrey.

Dinkova- Kostova se nada kako će razviti zaštitnu strategiju za ljude s visokim rizikom od raka kože, a pogotovo ljude koji su prošli proces donacije organa. U međuvremenu, prehrana bogata zelenilom vjerojatno ne može škoditi, piše biologija.com.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo