Zamjena za alkohol

Vrhunski znalci kulinarstva neće ustuknuti od uporabe alkohola u različitim gurmanskim specijalitetima, jer upravo je dodatak nekog vrhunskog vina ona završna točka na "i".

21.8.2000.
14:53
VOYO logo


Obzirom na svoja svojstva i kemijski proces isparavanja prilikom kuhanja, neki će pomisliti da je alkohol u jelu nešto što vrlo brzo ishlapi, a aroma jedino što ostaje, međutim osim arome u jelu ostaje i određeni postotak alkohola. Istraživanja koje je proveo američki Department of Agriculture navodi prosječne količine alkohola koje ostaju u jelu, a ovisno o tehnici pripravljanja jela.

Prema istraživanjima, alkohol koji je dodan u već zakuhano jelo i odmah uklonjen s vatre zadržava 85 posto alkohola. Flambirana jela zadržavaju 75 posto alkohola. Marinade 70 posto alkohola. Pečeno jelo do 25 minuta u kojem alkohol nije umiješan u smjesu zadržava 45 posto alkohola. Pečeno ili pirjano jelo u koje je alkohol dodan u smjesu zadržava različite postotke vrijednosti s obzirom na vrijeme spravljanja jela. Tako jela spravljana do 15 minuta zadržavaju 40 posto alkohola, jela spravljana do 1 sata zadržavaju 25 posto alkohola, a jela za koja je potrebno 2 sata kuhanja zadržat će 10 posto alkohola.

Ovi iznosi u postocima bitni su za sve one koji iz nekog razloga poput bolesne jetre ili uzimanja određene vrste lijekova nesmiju konzumirati alkohol, čak ni u jelu. Međutim, vrhunski kulinari isprobali su i preporučuju adekvatne supstitute. Kao zamjena za jednu čašu vina, kombinacije su sljedeće:

- temeljac od pileće juhe i šalice limunova soka ili octa;
- svježe ocijeđeni voćni sok i sok limuna ili octa;
- 1 čaša nealkoholnog vina;
- začinjeni ocat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
NESTABILAN VIKEND /

Obilna kiša, pljuskovi, pa čak i snijeg: Metorologinja otkrila kada će se stabilizirati