Ovaj vikend svi putevi vode u Vrbovec gdje se održava 41. Turističko-gastronomska manifestacija Kaj su jeli naši stari.
Čekaju vas jela koja su nekada pripremali naše bake i djedovi. Najviše se traži za ovaj kraj najpoznatija vrbovečka pera, štrukli, kolači i gulaši, a s obzirom na poskupljenja - pitali smo se kaj su jeli naši stari jer ni njih baš vrijeme nije mazilo.
-Što bi naši stari danas jeli s obzirom na cijene? "Čuspajz od bučnice on je stariji, fini recept", kaže Andrea Gašparić, udruga žena Banićevac.
"Ja mislim da bi nasi stari jeli ono sto su nekad jer bi jeftinije prošli.
-Što vam pada na pamet?
Ričet, svinjska jetrica sa žgancima, kelj, grah", poručuje Marija Sesvečan iz udruge žena Brčevec.
"Danas bi se stari okrenuli na čuspajz, grah, a ni njega bas više nema kao nekad kad je svaka kuća radila i sadila grah, pa na repu i tako. Samo na povrće", smatra Leposava Mađe iz Udruge umirovljenika Vrbovec.
"Vjerojatno žgance, maslac prepečeni sa stepcima i tako", kaže Ivona Kitl iz udruge mladih Peskovec.
A u Vrbovcu je i reporter RTL-a Danas, Matija Mlinarić koji razgovara s direktoricom Turističke zajednice Vrbovec, Jasnom Benedik.
Na događaj dođe i do 80 tisuća posjetitelja što je pet puta više nego što Vrbovec ima stanovnika.
"Hrana se radi s ljubavlju i puno ljubavi treba utkati u nju da bi ona bila tako fina", kaže Benedik.
Više pogledajte u prilogu: