Pametna soba koja ne troši energiju jednom kad se kartica izvadi samo je dio zelene priče.
Hotel u Segetu Donjem uz to ima i svoju kompostanu.
"Imamo našu zelenu površinu, naš vrt. Imamo vrtni komposter. Znači sve ono što se obavlja u vrtu koji se ne tretira pesticidima, sve završi u našem vrtnom komposteru, kojim sve vraćamo nazad u prirodu", rekla je direktorica hotela u Segetu Donjem, Gordana Piteša.
Ukupno 11 hotela u Hrvatskoj dobilo je eko certifikat, jer između ostalog štede energiju, vodu, koriste lokalne namirnice i recikliraju.
"Međutim neke stvari smo mi isplanirali i prije samog certificiranja, kao što su solarna elektrana i punionica električnih vozila. Međutim prilikom certifikacija smo shvatili još stvari koje su bitne, ušteda vode, ušteda energije kroz nekih stvari i to smo implementirali", rekao je voditelj hotela u Krapinskim Toplicama, Ivan Petrović.
"2019 smo se dogradili i išli dodatno na fotonapone i evo to je nekakav put. Imamo OPG, vlastitu ekološku poljoprivredu, u okruženju zelenom I to je bio prirodan put da se ide prema ekološkim certifikatima", kazao je vlasnik hotela na Lošinju, Roland Spišić.
Mali hoteli odradili su to uglavnom uz vlastita ulaganja, ali imaju priliku prijaviti se na natječaje nacionalnog plana za oporavak.
"Nadamo se velikom odazivu jer 1,2 milijarde biti će namijenjeno hotelima za podizanje kvalitete, za smještajne kapaciteta i različitu turističku diversifikaciju. Jer nama je cilj pozicionirati se kao održiva, zelena, turistička destinacija", rekla je Ministrica turizma i sport Nikolina Brnjac.
S obzirom na sve veće troškove, očekuje se da se će do kraja godine ukupno 50-tak hotela odlučiti na zeleno poslovanje i dobiti svoj eko certifikat.