Iako se u početku sumnjalo da su se bakterijom Clostridium botulinum zarazili jedući paštete jednog inozemnog proizvođača, takve su sumnje odbačene analizom namirnica. Naime, poznato je da ta bakterija u hranu ispušta toksin koji izaziva botulizam samo nađe li se u anaerobnim uvjetima (bez zraka).
"Sanitarna inspekcija uzela je uzorke hrane koju su oboljeli jeli pa i suhomesnatih proizvoda koji su proizvedeni kod kuće, a koji su vjerojatno i prouzročili bolest", objasnila je dr. Vladimira Lesnikar, epidemiologinja sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Ako je, kaže, suditi prema dosadašnjim negativnim rezultatima analiza, inspektori nisu stigli do pravih uzoraka mesa u kojem se bakterija krila.
"Ljudi ne moraju strepiti od epidemije većih razmjera jer je očito da je riječ o domaćim proizvodima koji su konzumirani isključivo u obitelji", poručila je epidemiologinja.
Doznaje se i da su oboljeli dobro jer su u bolnicu stigli na vrijeme da prime serum pa imaju samo blagi oblik bolesti.
Sumnjiva je prvo bila kokošija pašteta Argeta, slovenskog proizvođača, koja je kupljena u Intersparu.
'U skladu s ustaljenim procedurama za takve slučajeve proizvodi Argete povučeni su s polica Interspara, a provedena su testiranja proizvoda koji su povučeni sa polica te su interna kontrola kvalitete i laboratorij ustvrdili kako su svi proizvodi sanitarno i zdravstveno ispravni. Čekaju se još i rezultati analize sanitarnog inspektora, nakon čega će, vjerujemo, Argetini proizvodi ponovno biti vraćeni na police tog trgovačkog lanca. Valja napomenuti kako se Argeta namazi proizvode u strogo kontroliranim uvjetima po visokim standardima proizvodnje certficiranim ISO standardima te je vjerojatnost zaraze iznimno niska', izjavila je Feđa Hudina iz Atlantic Grupe za znet.hr.