U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je 13. Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja. Sedamdesetak uzvanika, predstavnika državnih institucija i ustanova, ugostitelja i poduzetnika pratilo je vrlo aktualne panel diskusije.
Iznesena problematika vrlo je važna za cijeli ugostiteljski sektor, a za mnoge izazove potrebno je što prije pronaći rješenje. Pritom se očekuje konkretna pomoć državnih institucija, no i grada Zagreba. Pozivu su se odazvali predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Ministarstva rada, socijalne skrbi i mirovinskog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalne udruge ugostitelja, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zagreb te Turistička zajednica grada Zagreba.
Prvi panel pod nazivom Naši ljudi su naša snaga postavio je pitanje Kako se nositi s gorućim problemom nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Procjenjuje se da nam nedostaje 35.000 - 40.000 zaposlenika u ugostiteljstvu. Ugostiteljstvo s povezanim djelatnostima generira 380.000 radnih mjesta, što je ¼ ukupno zaposlenog stanovništva RH. Naime veliki broj ljudi napustio je Hrvatsku, pa je zapravo ugostiteljstvo kontinuirano ugroženo.
Porezno opterećenje najviše u svijetu
Činjenica je, po riječima Žakline Troskot, predsjednice Nezavisne udruge ugostitelja da apsolutno najviše porezno opterećenje u svijetu, kojim su pritisnuti naši ugostitelji, realno predstavlja najveću opasnost za opstanak malih caffe barova, jer svojom ponudom ne mogu konkurirati na tržištu rada. Jako je teško prilagoditi poslovanje u pandemijskim uvjetima, dok im prijeti nelikvidnost i nedostatak radnog kadra. Stalno se govori o održivom, zelenom i digitalnom poslovanju, a ugostitelji često nemaju sredstava niti za troškove hladnoga pogona.
Kad je u pitanju nedostatak radne snage, osim dugog čekanja na radne dozvole prisutan je još jedan problem, upravo to najviše porezno opterećenje od ukupno 28% (25% PDV+3% porez na potrošnju) zbog čega ugostitelji nemaju sredstava za plaćanje kvalitetnog radnog kadra. Tako, dok se porezne stope na ugostiteljske usluge ne izjednače na 13% bit će prisutna prijetnja nedostatka radne snage. Ne zaboravimo da Švicarska početkom 2022. otvara svoje tržište rada djelatnicima iz Hrvatske, što jako plaši naše poduzetnike. Nakon 20 mjeseci pandemije, rada u ograničenim uvjetima, problema s likvidnošću pravo pitanje koje valja postaviti jest je li moguće uopće malom hrvatskom ugostitelju konkurirati na tržištu radne snage. Zbog svega navedenoga, jako je važno raditi na smanjivanju stupnja sezonalnosti hrvatskog ugostiteljstva, osiguravanju izvjesnije budućnosti i povećanju primanja.
Ugostitelji s nadom očekuju Advent
Drugi panel pod nazivom: Zagrebačko ugostiteljstvo - digitalno, zeleno i održivo, otvorio je teme kao što su prilagodba poslovanja zagrebačkih ugostitelja u pandemiji, pri čemu je nezaobilazna tema posluživanje na terasama. S velikom su nadom ugostitelji očekivali Advent, jer se u to doba generira čak 1/5 prometa ukupnog zagrebačkog ugostiteljstva. Mogu li zagrebački ugostitelji opstati bez dobro odrađenog Adventa i prepoznaju li državne strukture uopće njegovu važnost?
"Gastronomija je oduvijek bila dio turizma, jer ističe ono najautentičnije iz pojedine destinacije. Turistička zajednica grada Zagreba ove je godine podržala i online platformu Zagreb Mingles, koja povezuje zagrebačke ugostiteljske objekte, njihovu ponudu i goste, a suradnja se nastavlja i kroz Advent Zagreb gdje se zajednički stvara daljnja kvalitetna i konkurentna pozicija na gastronomskom tržištu Europe i svijeta", napomenula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.
Ugostitelji su nakon foruma artikulirali i neke svoje zaključke. Prema Gradu Zagrebu, to je rješavanje problema rada na otvorenim prostorima za posluživanje ili ugostiteljskim terasama, snižavanje koeficijenta komunalne naknade za ugostitelje sa 10 na 7 te jačanje međusobne suradnje i uključivanje predstavnika ugostitelja u savjetodavnoj ulozi u radne skupine i povjerenstva Grada vezana za ugostiteljstvo.
Od nadležnih državnih institucija pak traže ponovno uvođenje mjera ekonomske pomoći za zadržavanje radnih mjesta i nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova, traženje znatnog ubrzavanja postupka izdavanja radnih dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja te porezno rasterećenje i snižena stopa PDV-a na pripremu i posluživanje kave, piva, vina i bezalkoholnih pića s ciljem osiguravanja većih primanja zaposlenika u sektoru ugostiteljstva.
Radna snaga posebno velik problem
Žakline Troskot u razgovoru za Net.hr nakon Foruma istaknula je kako je najveći problem definitivno radna snaga te da je to nešto na što su već upozoravali i prije par godina.
"Sada je to doista eskaliralo i pod hitno moramo poduzeti korake. Jedno od kratkoročnih rješenja, da možemo odmah reagirati je porezno rasterećenje. Moramo osloboditi kapital da bi mogli platiti više radnike, kako bi oni ostajali ovdje, a ne odlazili", kazala je Troskot.
Na pitanje kako će najave iz Austrije koja je u potrazi sezonskih radnika iz Hrvatske utjecati na ionako devastirani sustav, Troskot kaže da se oni konstantno bore protiv takvih okolnosti, odnosno boljih mogućnosti koje se radnicima pružaju u drugim zemljama.
"Mi smo još uvijek u situaciji da imamo najveći PDV i jednostavno nemamo nakon ove pandemije mogućnosti namaknuti sredstva kako bismo mogli radniku dati veću plaću. To je nešto što Vlada mora sada jako brzo reagirati", smatra.
Što se tiče covid-potvrda, uvedu li se one u ugostiteljstvo, Troskot kaže da sektor to neće moći nikako izdržati.
Apeliramo da ugostiteljstvo bude izuzeto iz toga, jer već skoro godinu i pola dana stalno i konstantno radimo pod mjerama, pod ograničenjima, pod lockdownom, tako da bi bilo zaista u redu da se ugostiteljstvo izuzme."