Čim su sazreli prvi plodovi u slavonskim vrtovima, počelo se s pripremom zimnice. Sve što se uzgajalo u nastavku godine može se pojesti, a i uštede su prilične. Ovih se dana ukuhava rajčica.
Od ranoga jutra puši se u ljetnoj kuhinji Bošnjakovih u Branjinu Vrhu. Kuha se sok od rajčice.
"Dosad smo napravili ukuhanu rajčicu, napitak od rajčice, paštetu od rajčice, pekmez od rajčice i suhu rajčicu, a bit će tu i šalša s raznim okusima", kaže Ljubica Bošnjak iz Branjina Vrha.
Skuhanu rajčicu treba dobro propasirati. Nakon čega se ponovno kuha. "Kad pjena nestane, onda je to gotovo i stavlja se u staklenke. Vrući se sok sipa u staklenke koje se potom umotavaju u deku. I polako hlade. ", dodaje Andrija Bošnjak.
Pred njima su dani rezanja i kuhanja. No to je tradicija u Slavoniji i Baranji pa uz takvu - domaću zimnicu - nema zime.