Na zagrebačkom Adventu u nedjelju su Skradinjani 12 sati premijerno kuhali svoj tradicionalni specijalitet "skradinski rižot" na Strossmayerovom trgu, ispred kućice Picnica, u sklopu Fuliranja. Nije moguće sa sigurnošću reći kada je i kojom prilikom nastalo to jelo, no često se spominje sredina 19. stoljeća. Skradin se, zahvaljujući svom odličnom položaju, nalazio na sjecištu trgovačkih puteva, pa su do njega trgovačkim brodovima stizali i tada egzotični začini poput muškatnog oraščića koji, među ostalim, skradinskom rižotu daju specifičan, prepoznatljiv okus. Njegovi dobri poznavatelji napominju da ga ni ne pokušavate kuhati, ako se niste oboružali strpljenjem. Rižot je zapravo simbol nekih drugih vremena, u kojima se hrana pripremala na drva, polako, krčkala se satima i polako “zavodila” svojim mirisima. Zagrepčanke i Zagrepčani i svi gosti koji su u nedjelju posjetili Fuliranje i kućicu Picnica imali su priliku kušati skradinski rižot Dalibora Anića, jednog od čuvara te dalmatinske delicije. Skradinjani će svoj skradinski rižot kuhati i sljedeće nedjelje, 18. prosinca.
KUHANJE I IDUĆE NEDJELJE /
Vrhunska atrakcija s ovogodišnjeg Adventa planula u trenu: Satima su kuhali 'skradinski rižot'
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11