Domaće vino /

Vinari diljem Baranje otvorili su vrata svojih podruma za posjetitelje: U vinskoj patroli bio je RTL-ov Tin Kovačić

Baranja ima sve što je potrebno za najbolju čašicu.

4.7.2021.
7:00
VOYO logo

Vinari diljem Baranje otvorili su vrata svojih podruma za posjetitelje. Vina su to koja kvalitetom nimalo ne zaostaju za razvikanim svjetskima i to se dokazuje iz dana u dan.

Podrumi, podneblje, vina, kriju nesvakidašnje tajne i priče, stoga je "osječka vinska patrola" s Tinom Kovačićem krenula u Baranju prikupiti  ih sve na jedno mjesto.

Tik iza kuća zmajevačkog surduka nalaze se plodna polja i vinogradi. Baranja ima sve što je potrebno za najbolju čašicu. Otvorili su stoga vinari svoje podrume kako bi se i posjetitelji u to uvjerili, pa nakon fotkanja za društvene mreže, pravac kušaonica na poduku iz enologije.

Vjerovali ili ne, tik uz Dunav i Dravu već 20 godina, uspijevaju najbolje crne francuske sorte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Direkt isprobava za vas /

Nije ni bijelo, ni crno, ni rose, već je narančasto: Koliko košta, kako se radi i kakvog je okusa hit orange vino

Image
Direkt isprobava za vas /

Nije ni bijelo, ni crno, ni rose, već je narančasto: Koliko košta, kako se radi i kakvog je okusa hit orange vino

Stručnjaci govore, u Baranji su čak i kvalitetnije

"Vrhovi našeg Banovog brda ili banske kose imaju takvu osunčanost skoro identičnu otoku Hvaru. A sam sastav tog brda je ta žuta zemlja koja još akumulira vlagu. Tako da su uvjeti idealni", kaže vinar iz Zmajevac Časlav Kostov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima lijepu voćnu aromu koja se osjeti. I u mirisu i u okusu. Preporučio bih uz crveno meso", kaže Davor Vrbić iz Bosne i Hercegovine. 

Baranja više nije neotkriveni dragulj za šačicu turista. Korona je malo zaustavila turistički rast, ali, govori nam Anastazia iz Karanca, polako se vraćaju i Mađari i Nijemci. Kod nje će popiti Graševinu.

"Neki trend u svijetu je da su onako svijetlo žućkaste boje. Naša Graševina se baš vidi da je vino, a nije voda", kaže vinarka iz Karanca Anastazia Balint Szabo i dodaje kako prevare u Baranji nema. 

A vinski podrumi u kneževim vinogradima, čak duplo stariji od jedne Amerike pričaju nevjerojatne povijesne priče:

Ovaj podrum star je 5 stotina godina. Prvi zapis je iz Mohačke bitke Sulejmana Veličanstvenog, u arhivu podruma nalazi se 20.000 boca, a najstarija boca stara je 72 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja ostati pribran i upiti sve znanje što vam somelijeri prenose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučila sam da se bačve ne smiju kuckati jer vino mora mirovati", kaže Nikolina Kovačević iz Rijeke. 

I Baranja miruje, ali nakon korone i čašice domaćeg vina, sigurno će se ponovno probuditi. 

"Možda ste i vi u zagrebačkom studiju doznali nešto više o baranjskom vinu, ali tek kad ga probate znat ćete o čemu govorim. Ovo vino ide na vašu adresu. Živjeli", zaključio je Tin Kovačić.

fnc 22
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
POPULARNA LICA /

Pitali smo umjetnu inteligenciju da napravi akcijske figurice političara: Ovo je genijalno