Brokula, salata, tikvice, krastavci i drugo povrće posijano prije Nove godine, moglo bi zbog velike hladnoće znatno poskupjeti. Cijene bi, javljaju postali koji prate proizvodnju hrane, mogle skočiti od 40 do 60 posto, a sve zbog toga što su od velike hladnoće stradali nasadi u Španjolskoj i Italiji, zemljama koje su najveće izvoznice povrća, piše Jutarnji list.
Manji uvoz povrća rezultirao visokim cijenama
Kako se iz Italije i Španjolske i na naše tržnice sada dovozi manje povrća, rezultat su više cijene. Dosta je povrća zbog neadekvatnog skladištenja u takvim vremenskim uvjetima stradalo, pa su cijene vrtoglavo skočlile. Za kilogram salate tako je prošlog vikenda trebalo platiti 40 kuna. Porasla je i cijena mrkve na 15 kuna, a brokule i tikvica na čak 30 kuna.
Štete zbog smrzavanja tla bilježe i Dalmacija i Istra. Plastenici pod kojima raste povrće su se zbog tereta snijega urušili pa je povrće uništeno, a sadnja mladog krumpira i mladog luka zbog loših će vremenskih uvjeta kasniti.
Ipak, šteta je još veća na onim kulturama koje se uzgajaju na otvorenom, izvan plastenika, jer se u Hrvatskoj pod plastenicima proizvodi tek dva posto povrća, rekao je Hrvoje Gregurić iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara. Problem postoji i sa sustavom navodnjavanja.
Povrćari se obratili ministru Tolušiću
Povrćari nisu pomoć za povećanje proizvodnje povrća dobili niti od nadležnih institucija. Za sve je potreban velik broj papira i građevinskih dozvola, kaže Gregurić i dodaje kako, primjerice, Španjolska, nema takav problem.
'Trebalo bi napraviti pravilnik koji plastenike definira kao objekte jednostavne gradnje jer svaka država članica EU može napraviti pravilnik prema svojim potrebama', rekao je Gregurić.
Obratili su se i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću s upitom da im se omogući korištenje eurodizela po cijeni plavog dizela, a sve zbog toga što se zbog loše kvalitete plavog dizela motori na traktorima često kvare, a proizvođač im ne priznaje garanciju. Od ministra suv zatražili i zaštitu od nelojalne konkurencije uvoznih proizvoda iz zemalja koje su povrće tretirale proizvodima koji su u Hrvatskoj zabranjeni. Zalažu se i za to da potrošači trebaju imati sve informacije o podrijetlu robe, a manipulacije su, kažu povrćari, vrlo česte, piše Jutarnji list.