Riječ je o uredbi u kojoj se radi o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća. Kako bi se osigurala njezina provedba, Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s proizvođačima, svake godine izrađuje pravilnik o provedbi primjene izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuke i mandarine za postupak povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju.
Predsjednik klastera Slavonska jabuka, Stjepan Zorić, procjenjuje da će se ove godine zbog većih šteta od mraza u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ukupni urod jabuka kretati oko 60.000 tona, što je dostatno za domaće potrebe, prenosi Glas Slavonije.
Moguće ukidanje programa
Dodao je kako će vjerojatno ve godine, zbog elementarne nepogode koja je pogodila voćnjake, veći dio dodatne kvote, koju su do sada uglavnom koristili proizvođači jabuka, pripasti proizvođačima mandarina. Mjera će biti operativna već pred početak berbe, što znači da se rane sorte jabuka već mogu donirati. Ističe da se zbog ruskog embarga ova kvota koju raspisuje Europska Komisija smanjuje svake godine, što je, smatra Zorić, znak da bi iduće godine mogla biti i ukinuta s obzirom da se priča i o prestanku ruskog embarga.
'Zanimljivo je da se kvota smanjuje jer neke europske zemlje više nisu zainteresirane i ne kandidiraju se za ovu mjeru. Naime, te su zemlje u sklopu svojih nacionalnih programa riješile ove tržišne viškove, jer u svojim nacionalnim programima postižu bolje cijene nego što je EK odredila. Kod nas je obrnuto jer je ova prodaja spas za naše pojedine voćare. Po nama je to jedna od najboljih mjera što je EK uveo jer smo po primjerenim cijenama mogli utržiti robu, a isplata je bila sigurna', ističe Zorić.
Nelojalna konkurencija
Tako je konkretno EK propisao u ovoj shemi povlačenja voća s tržišta za drugu klasu jabuka 3 - 3,50 kuna ovisno o kilometraži, dok su hrvatski otkupljivači za prvu klasu lani obračunavali 1,50 kuna, a za drugu ispod kune.
Posljedice sankcija: Istrunut će 5.000 tona mandarina
'Ovo je sad slika gdje smo mi stvarno na tržištu. Od sve druge klase u ovoj mjeri zaradim više nego za svu prvu klasu koju sam prodao na hrvatskom tržištu. Je li to normalna situacija?', pita se Zorić koji upozorava da od ovakve vrlo dobre turističke sezone hrvatski voćari i povrtlari nemaju nikakvu korist.
'Nevjerojatna je činjenica da su terenska istraživanja pokazala kako 80 posto hrane u Dalmaciji koja se trenutno nudi u turizmu nije hrvatskog podrijetla. Pokraj milijuna turista nevjerojatno je da vi iz Slavonije ne možete prodati nikomu ništa na more, jer na veletržnicama stoje stotine šlepera robe iz uvoza koje čekaju carinjenje'.
'Mi smo fenomen'
Ne isplati se, kaže, ugistiteljima kupovati proizvode iz Slavonije ili zadarskog zaleđa jer su oni iz Španjolske i Grčke jeftiniji.
'Mi smo fenomen, jer ne samo da nikakve koristi nemamo od turističke sezone već ona uništava domaću proizvodnju nekontroliranim jeftinim uvozom' kaže Zorić te doda je kako domaći proizvođači nikom ne osporavaju da uvozi robu jer, kaže Zorić, kupci trebaju imati izbor da kupuju ili jeftino ili kvalitetno ili i jeftino i kvalitetno, međutim sva ta uvozna roba iz trećih zemalja nije prava konkurencija.
'To je nelojalna konkurencija. Pod time mislim da rajčica iz Srbije i Makedonije ne mora proći nikakav sanitarni pregled jer se samo slučajnim uzorkovanjem obavljaju analize zdravstvene ispravnosti na šleperima. S druge strane, da bih ja prodao marelicu u München, ne mogu pristupiti veletržnici bez GlobalGap certifikata. Da ne kažem da za prodaju ekoloških jabuka na tržištu EU-a moramo raditi analizu ostataka na više od 500 aktivnih tvari pesticida za svaku isporuku. Dakle, nama se nameću rigorozne kontrole koje skupo plaćamo, a roba iz Makedonije, Srbije, Kosova, Makedonije ulazi bez ikakve kontrole, pa nije čudo što ima manju cijenu. Ta se praksa mora prekinuti. Utrka za što nižim cijenama nama je razumljiva, ali u konačnici dovodi do uništenja domaće proizvodnje', dodaje.