U velikim i malim trgovina, kupci koji krenu u potragu za šećerom često završe praznih ruku. Jedni trgovci ne žele prodavati šećer po cijenama gdje nemaju zarade, a drugi ga ne mogu ni nabaviti. S toga, tko god vidi šećer, kupuje ga svaki slučaj.
Snježana iz Zagreba, govori nam: "Ne znam zakaj ljudi kupuju u tolikim količinama. Stvarno ne znam, je l' vino rade ili kaj? Nemam pojma..."
Ivana, također iz Zagreba, govori: "Ne radim neke velike zalihe. Normalno kupujem, kao i uvijek. Ništa pretjerano." I Đurđa govori: "Za niš ne gledam čega ima ili nema. Kolko meni već treba, tolko budem valjda našla."
Čim se spomene šećer, sve oči se upiru u jedinu preostalu hrvatsku šećeranu, u Županji. U njoj je bila i ministrica poljoprivrede koja uvjerava da nema razloga za brigu.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je: "Što se tiče problematike dostupne količine šećera ona u ovom trenutku po svim našim podacima nije upitna. Nestašica ne bi trebalo biti."
Iz šećerane poručuju da su očekivali 700.000 tona šećerne repe. Zbog suše, bit će je 25 posto manje. No i dalje će ga biti dovoljno za hrvatske potrebe.
Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera, govori: "Mi imamo svoje kupce koji su sve vrijeme ove krize bili uz nas i prema njima ćemo ispoštivati ovu mjeru. Nažalost, za druge kupce niti imamo kapaciteta da spakiramo. Ono što je sad trenutno glavni problem na tim policama je to godišnje doba u kojem se nalazimo. Znači svi vinari, proizvođači rakije, džemova, to su ti ljudi koji u kolicima nose 15-20 kilograma šećera."
Vinari, poput onih iz Zeline objašnjavaju da se o šećeru ove godine moralo promisliti bolje no ikad. Mirko Profuk, vinar, govori nam: "Ljudi su već unaprijed vjerovali da će doći na ograničenja kao što se i dogodilo, na pet kila da mogu kupovati pa su neki napravili zalihe, a koji nisu idu po tri puta po 5 kila."
A nekad se zna dogoditi da se šećera doda malo više da se poveća količina vina. Ivan Dragija, vinar, govori također: "Dobro, a malo se poveća. Sam šećer isto daje tekućinu. Ako nam malo fali, ha dodamo."
No ove jeseni za to nema potrebe jer grožđe u sebi ima više sladora što je samo po sebi garancija da će vino i bez šećera biti dovoljno jako, a po količini će ga ionako biti dovoljno.