RIBA S 'MESOM' /

Jesu li ličinke crva pronađene u skušama opasne za zdravlje: 'Moguće su dvije reakcije...'

Skuša je inače poznata kao jedna od najzdravijih riba, ali ne i ova svježa, uvezena iz Španjolske i 'obogaćena' crvima, čija konzumacija može biti opasna

9.5.2023.
20:40
VOYO logo

Po nalogu Državnog inspektorata, s polica domaćih trgovačkih lanaca povučene su svježe skuše uvezene iz Španjolske nakon što su u njih sedam pronađene čak 263 ličinke crva. Najmanje dvoje građana je zgroženo, dvoje koji su stali pred kamere RTL-a.

"Strašno sam ogorčena i žalosna. Uvijek mislim da jedemo našu domaću jadransku skušu. Noćašnji ulov - piše vam u ribarnicama. A kad sam vidjela te crve – ne znam što reći", rekla je Zagrepčanka Đurđica Šestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne da nismo navikli gledati deklaraciju, nego su te deklaracije na svakom proizvodu pisane tako sitno da morate imati snajper da biste pročitali o čemu se radi", kazao je Stjepan Križan iz Zagreba.

Image
PROVJERITE OZNAKU /

Opozvana Svježa skuša podrijetlom iz Španjolske radi pronađenog parazita

Image
PROVJERITE OZNAKU /

Opozvana Svježa skuša podrijetlom iz Španjolske radi pronađenog parazita

Parazit neće preživjeti termičku obradu

Skuša je inače poznata kao jedna od najzdravijih riba. No, ne i ova 'obogaćena' crvima, čija konzumacija može biti opasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije su osnovne reakcije koje se mogu dogoditi. Jedna je akutni oblik bolesti kada se ličinka zabija u sluznicu želuca i izaziva akutno povraćanje, a drugi oblik može biti senzibilizacija organizma i dugoročna alergijska reakcija organizma na anisakise", kazao je za RTL Danas Relja Beck, voditelj Laboratorija za parazitologiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

Najveća opasnost vreba iz sirove ili termički nedovoljno obrađene ribe.

"Kod nas se gotovo nikada skuša ne konzumira ako nije termički obrađena. Prilikom bilo kakve termičke obrade, taj će parazit biti uništen. Dovoljno je da bude i na roštilju, s obzirom na to da ga uništava temperatura od 63 stupnja pa naviše", objasnila je savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a Brigita Hengl.

'Trebamo li čekati da se nekome nešto dogodi?'

Iz udruge potrošača apeliraju na veću odgovornost trgovaca u obavještavanju kupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi uvijek pitamo – a što s onima koji su to konzumirali? Hvala Bogu, nema takvih drastičnih slučajeva poput onoga prije nekoliko godina kada je dječak iz Svete Nedelje umro od salmonele. No trebamo li čekati da se nekome dogodi nešto pa da se poduzmu ozbiljniji koraci", zapitala se Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj preslika je europskog sustava koji se smatra najsigurnijim na svijetu. U cilju zaštite potrošača, uskoro se uvode i nova pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informacije o hrani morat će biti označene velikim slovima, na prednjoj strani ambalaže, a morat će biti napisane na vrlo jasan i razumljiv način kako bi potrošači mogli dobiti pravu informaciju", kazao je europarlamentarac Tomislav Sokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo