Iz mora ravno na stol - takva je najbolja. Delicija je to
čija je kvaliteta neupitna. No, zbog manje potražnje ove godine
uzgajivačima Malostonske kamenice prodaja ide loše.
''Do 30. lipnja smo imali 83 posto manje prometa nego prošle
godine. Znači lipanj je bio katastrofalan. Sedmi mjesec su
restorani već počeli lagano otvarati, ali daleko je to od prošle
godine", kaže Nikša Matković, uzgajivač
kamenica.
Kamenica u zaljevu uvijek ima, a da bi se jedna uzgojila potrebne
su barem dvije godine. Sav trud uzgajivača za ovu godinu bačen je
u more.
''Toplo je more, visoke su temperature onda dolazi do ugibanja
kamenice. Tako da bi moglo biti od 50 do 70 posto mortaliteta ako
se ne nađe neki izlaz i ona se ne da na neko tržište'',
objašnjava Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski
školjkari.
A tržište je ograničeno. Turista je malo, a domaći kamenicu
rijetko konzumiraju. Oni koji su je do sada izvozili više -
nemaju kome.
''Ja sam konkretno izvozio u Crnu Goru. Imao sam ugovor s jednom
firmom iz Crne Gore koja mi je otkupljivala svu proizvodnju. Ove
godine budući da je u njih još lošija situacija s turizmom neo u
nas, taj izvoz je potpuno stao'', kaže Mario
Radibratović, uzgajivač kamenica.
Najniža cijena kamenice u maloprodaji je 4 kune. Želje za
kamenicama ima, ali da se manje konzumira potvrđuju i
ugostitelji.
''Sigurno je manje jer nema grupa. Grupe su nosile puno i u svim
menijima je manje-više bila zastupljena kamenica. Potrošnja je,
što ja znam, kod mene možda nekih 60-70 posto u jednom trenutku
na odnosu na prošlu godinu'', kaže Jozo Barović,
vlasnik konobe u Stonu.
Kamenice, ukoliko ih se ne izvadi iz mora, napast će ih drugi
školjkaš.
''Kako mi kažemo zakartati mala mušula i ta će mušula rasti i ta
će mušula prerasti kamenice i uginut će'', kaže Matković.
Koliko ih se na godinu uzgoji nitko ne može znati, ali ove sezone
uzgajivači su sigurni - niti 10 posto od onoga što uzgoje neće
završiti na tanjuru.
Kamenica u zaljevu uvijek ima, a da bi se jedna uzgojila potrebne su barem dvije godine