Vijest da se ovo prilično oskudno jelo prodaje po cijeni od 75 kuna uznemirila je mnoge naše građane. Ljudi su se odmah prisjetili prošlogodišnjeg skandala s plitvičkim hamburgerom, a sad su se oglasili i ljudi koji tu kontroverznu platu služe.
Jedinstveno mjesto u Hrvatskoj koje opravdava cijenu
"Baš mi je drago što ste pokazali interes za ovu temu. Ova priča nama će biti samo dodatni PR. Dapače, sve ovo nije loša reklama. Nakon svega, uvjerena sam da će nas posjetiti još više gostiju kako bi doživjeli ono što mi nudimo", rekla je Slobodnoj Dalmaciji voditeljica Barone.
"Da se razumijemo, Barone je jedinstven gastronomsko-kulturni projekt u Hrvatskoj, koji nudi doživljaj proširene stvarnosti, te suvenirnicu i caffe bar s bistroom koji u ponudi imaju isključivo domaće proizvode ukupno 52 OPG-a s ovog područja. Kod nas nema gaziranih sokova, pepsija i coca-cole..."
Nude se samo lokalne namirnice
"Nudimo samo lokalne namirnice, naša vina, rakije, prirodne sokove, lokalno kraft pivo "Učenjak", koje su osmislili šibenski studenti", objašnjava Jergović-Bolanča. "Mi nudimo tri degustacijska pijata, ili plate. To su Crvena – mesna, Plava – riblja i Zelena – vegetarijanska."
"Riječ je o svježim lokalnim namirnicama, prezentiranima po pravilima moderne gastronomije. Složio ih je vrhunski chef Zdravko Tomšić, koji smatra da ova lokacija zaslužuje takve cijene. Svjesna sam da posebice domaći gosti pod platom podrazumijevaju ćevape, ražnjiće, šnicele i bržole..."
"Da zaključim, naša mesna plata plus čaša vrhunskog domaćeg vina zajedno koštaju 95 kuna, ili 13 eura. Uvjerena sam da to nije skupo za Barone, koja je top turistička destinacija u Šibeniku i šire", zaključuje gospođa Jergović-Bolanča.
Ljudi oduševljeni ponudom Baronea
U međuvremenu su stigle i reakcije ljudi na ovu priču. Jedna od ljudi koji su kušali ovu platu je i Ruskinja Svetlana koja kaže da vrijedi svake kune. "To uopće nije puno za ovu platu i čašu vina. Mislim da strani turisti nikad neće zamjeriti tu cijenu za ono što dobiju. Jedino će možda domaći malo zagrintati", kaže Svetlana.
Oglasio se i jedan lokalac koji je htio ostati anoniman. "Da ste ovo jelo nazvali drugačije nego plata, sve bi bilo u redu. Kad naši ljudi čuju riječ "plata", odmah pomisle na "krkanje" mesinom, a ne uživanje u slow foodu u prekrasnom ambijentu. Osobno, više me boli to što ulaznica za Barone košta 50 kuna."
A Barone je obranio i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta. "U meniju je jasno naznačeno što se gostima nudi u tom "Crvenom pijatu" ili "šibenskoj mesnoj plati" i po kojoj cijeni. Dakle, tu je sve jasno i transparentno i nema nikakve prijevare. Nadalje, kada se uzme u obzir gdje je, što je i na koji način servirano na tom pijatu, također ne vidim ništa sporno. Ipak se radi o elitnom turističkom mjestu i lokaciji ."