Najpopularnije zagrebačka ulica nekad je bila potok okružen zelenilom i mlinovima. Današnje ime dobila je početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada se i iza ovih zidova pisala povijest.
Na uglu Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta nekad je bio smješten najraskošniji zagrebački bordel Zlatna kuna. Tada je prostitucija imala status obrta s naplatom poreza i redovnim liječničkim pregledima. Danas je ovdje smješten Državni ured za reviziju.
Bezbrižno se uživalo sve do 20-ih godina 20. stoljeća kada se "kupleraji" zatvaraju, a ulica počinje mijenjati izgled i nuditi drukčije usluge. Tkalčićeva je danas raj za turiste.
"Predivna je, svaki put nešto novo vidiš, svaki put si negdje drugdje i uživaš!", kaže turistica iz Njemačke.
Tkalčićeva ulica najpopularnija je i najposjećenija ulica u gradu. Živi i danju i noću, označena je u svim turističkim vodičima, prepuna je kafića, slastičarnica i trgovina. A ujedno je i ulica s najviše internacionalnih restorana u Zagrebu.
Na svega nekoliko metara šire se mirisi azijskih, panazijskih, indijskih, izraelskih, šrilankanskih i turskih jela. Prije pet godina iz Istanbula u Zagreb Ali je donio okuse orijenta.
"Imamo meze, šest različitih meza od friškog povrća. To je receptura moje bake, fava se zocve, i vidite ovdje povrće, to je malo ljuto. I to su naše meze. I naravno popularno jelo je pileći kebab, šiš kebab i bulgur riža i malo salate. I ja ću jesti falafel, to je jako zdravo. Sve je to friško i jako zdravo.", kaže Ali Ihsan Tanindi, kuhar i vlasnik restorana.
Meze, baklave, šiš kebabi, kofte, cigara bureci - i turisti i domaći jedu sve. Najpopularnija jela stoje 60-ak kuna. U moru internacionalnih kuhinja, tvrde turisti, lako je odabrati što pojesti za ručak.
I tu egzotici nije kraj. Dvojica braće sa šri Lanke, nakon što su proputovali cijeli svijet, baš su u Tkalčićevoj odlučili otvoriti restoran tradicionalnim jelima te otočne države u južnoj Aziji. Zbog ovih intenzivnih okusa, tvrdi Clement, ljeti su stolovi puni.
"Ljudi doslovno stoje vani i čekaju u redu, čekaju slobodan stol. To je potpuno ludo! Zagreb je inače prazan u kolovozu, ali ne i Tkalčićeva, ona potpuno razvaljuje!", tvrdi Clement Senaratne, vlasnik restorana.
Za 48 kuna jede se specijalitet kuće - Khottu, kojeg opisuju kao ulično, urbano jelo.
"Radi se od roti tortilje spravljene u našoj kuhinji. Pomiješamo ju sa začinima,povrćem, mesom, sirom, jajima, svega tu ima. Jakog je, inenzivnog okusa, ali to je jedno od najpoznatijih šrilankanskih jela", dodaje.
A samo u Tkalčićevoj ulici 13 je restorana i street food restorana i još 25 kafića, koji očito uspijevaju ugoditi svakom turistu.