Živa i danju i noću /

Tajna najpopularnije ulice u Zagrebu: Tkalčićeva nekoć puna bordela, danas restorana i turista

Tkalčićeva ulica u središtu grada je postala prava meka za turiste, ima bezbroj kafića, ali i sve više inernacionalnih restorana. Što na sve kažu turisti o ulici u kojoj su prije stotinjak godina gotovo sve kuće bile bordeli?

10.8.2017.
22:30
VOYO logo

Najpopularnije zagrebačka ulica nekad je bila potok okružen zelenilom i mlinovima. Današnje ime dobila je početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada se i iza ovih zidova pisala povijest.

Na uglu Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta nekad je bio smješten najraskošniji zagrebački bordel Zlatna kuna. Tada je prostitucija imala status obrta s naplatom poreza i redovnim liječničkim pregledima. Danas je ovdje smješten Državni ured za reviziju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezbrižno se uživalo sve do 20-ih godina 20. stoljeća kada se "kupleraji" zatvaraju, a ulica počinje mijenjati izgled i nuditi drukčije usluge. Tkalčićeva je danas raj za turiste.

"Predivna je, svaki put nešto novo vidiš, svaki put si negdje drugdje i uživaš!", kaže turistica iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tkalčićeva ulica najpopularnija je i najposjećenija ulica u gradu. Živi i danju i noću, označena je u svim turističkim vodičima, prepuna je kafića, slastičarnica i trgovina. A ujedno je i ulica s najviše internacionalnih restorana u Zagrebu.

Na svega nekoliko metara šire se mirisi azijskih, panazijskih, indijskih, izraelskih, šrilankanskih i turskih jela. Prije pet godina iz Istanbula u Zagreb Ali je donio okuse orijenta. 

"Imamo meze, šest različitih meza od friškog povrća. To je receptura moje bake, fava se zocve, i vidite ovdje povrće, to je malo ljuto. I to su naše meze. I naravno popularno jelo je pileći kebab, šiš kebab i bulgur riža i malo salate. I ja ću jesti falafel, to je jako zdravo. Sve je to friško i jako zdravo.", kaže Ali Ihsan Tanindi, kuhar i vlasnik restorana.

Meze, baklave, šiš kebabi, kofte, cigara bureci - i turisti i domaći jedu sve. Najpopularnija jela stoje 60-ak kuna. U moru internacionalnih kuhinja, tvrde turisti, lako je odabrati što pojesti za ručak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu egzotici nije kraj. Dvojica braće sa šri Lanke, nakon što su proputovali cijeli svijet, baš su u Tkalčićevoj odlučili otvoriti restoran tradicionalnim jelima te otočne države u južnoj Aziji. Zbog ovih intenzivnih okusa, tvrdi Clement, ljeti su stolovi puni. 

"Ljudi doslovno stoje vani i čekaju u redu, čekaju slobodan stol. To je potpuno ludo! Zagreb je inače prazan u kolovozu, ali ne i Tkalčićeva, ona potpuno razvaljuje!", tvrdi Clement Senaratne, vlasnik restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 48 kuna jede se specijalitet kuće - Khottu, kojeg opisuju kao ulično, urbano jelo. 

"Radi se od roti tortilje spravljene u našoj kuhinji. Pomiješamo ju sa začinima,povrćem, mesom, sirom, jajima, svega tu ima. Jakog je, inenzivnog okusa, ali to je jedno od najpoznatijih šrilankanskih jela", dodaje.

A samo u Tkalčićevoj ulici 13 je restorana i street food restorana i još 25 kafića, koji očito uspijevaju ugoditi svakom turistu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike