Hrvatska proizvodi samo jednu trećinu svinja koliko joj je potrebno. Iako prostora ima ne samo za naše potrebe već i za izvoz, domaći uzgajivači masovno odustaju od svinjogojstva jer nisu konkurentni. Naime, uvozno meso iz Njemačke, Nizozemske i Danske drži nižu cijenu dok se domaće proizvođače opterećuje brojnim nametima i inspekcijama iako, tvrde, imaju kvalitetnije meso.
Zdravo hranjena, kvalitetnija, domaća svinja ipak cijenom ne može konkurirati onoj iz uvoza koja je čak i do 40 posto jeftinija u mesnicama. Stoga je domaće svinjogojstvo na koljenima i prijeti mu katastrofa. Svinjogojstvo izumire, domaći uzgajivači gase proizvodnju, odustaju od posla.
"Zašto se stvara ta razlika u cijeni? Zašto meso koje je putovalo tisućama kilometara ima nižu cijenu od mesa uzgojenog u Hrvatskoj?", pita se Goran Jančo, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja.
Domaći proizvođači sumnjaju i na strane i domaće lobije koji diktiraju cijene. A Hrvatska proizvodi 700 tisuća svinja godišnje dok troši dva milijuna. Prostora za proizvodnju ima, govore, pa onda nema nikakve potrebe za uvozom.
A tu su još i prestroge inspekcije i kontrole. Iako se svinjska kuga još nije pojavila u Hrvatskoj, proizvođači moraju prolaziti skupekontrole. Iako ponekad nemaju smisla jer bolesti mogu doći i s drugih strana.
"U toj cijeloj priči postoji puno rupa. Vidite da tu kod nas na cesti postoji puno vozila koje prenose drva. Sumnjam da ih se pere i kupa pod nekakvim mjerama", kaže uzgajivač svinja Vlado Tančik.
Istovremeno, on i kolege mu tvrde da Hrvatska ima kvalitetniju proizvodnju, ali je u podređenom položaju u odnosu na europsku konkurenciju...