povratak u punom sjaju /

Suncokretovo ulje najskuplje u svojoj povijesti, a mast postala 'vruća' roba: Nutricionisti za Direkt otkrivaju njene prednosti

Postala je i vruća roba u oglasnicima. Trenutno 90 prodavača nudi svoju mast od 10 do 20 kuna, a mesa Siniša Došlin kaže: Mast je uvijek bolja od ulja'

20.4.2022.
8:10
VOYO logo

Možda djeluje kao neugledna masa, no vraća se u velikom sjaju. Jeftinija je od ulja, a sve se više koristi i zbog okusa kojeg daje hrani. Mast je neizostavna i na OPG-u koji smo posjetili. 

"Sasvim su drugi okusi piletine koja se poha na masti, nego na onoj koja se poha u ulju. Ti okusi se ne mogu uspoređivati", govori nam Ivan Halapir, vlasnik OPG-a. 

Svinjska mast ima veću otpornost na visoke temperature od običnog biljnog ili suncokretovog ulja pa je idealna za pripremu hrane koja se peče ili prži. 

Image
U SAMO GODINI DANA /

Litra ulja skuplja 4 kune, kila edamera 5, a šunke u ovitku 10 kuna. Usporedili smo lanjske i sadašnje cijene, evo kako stvari stoje

Image
U SAMO GODINI DANA /

Litra ulja skuplja 4 kune, kila edamera 5, a šunke u ovitku 10 kuna. Usporedili smo lanjske i sadašnje cijene, evo kako stvari stoje

"Mast se rastopila na vatri, to je duboka masnoća. Meso je išlo u tempuru i poha se u toj dubokoj masnoći. Nju ne smijete previše tjerati vatrom jer se onda hoće pjeniti. To mora ići polako i onda će ona sve svoje okuse prenijeti na meso", pojašnjava Halapir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje je prije 50 godina gotovo u potpunosti zamijenilo svinjsku mast, no kuhinja naših baka se vraća i da stvar bude bolja doista ispada da je zdrava. Da, zdrava. Dakle nema straha od debljanja ili začepljenja žila zbog masti. Nutricionisti je uspoređuju s maslinovim uljem. 

Nutricionistica Karmen Matković Melki kaže: "Ono što je interesantno prokomentirati je da je sastav kiselina svinjske masti puno sličniji maslinovom ulju nego što bi na prvu procijenili ili rekli i to je zapravo taj povoljan, dobar efekt na organizam. No, isto tako treba reći da nije svaka svinjska mast ista. Njena kvaliteta ovisi o prehrani same svinje od koje se mast dobiva."

Ali kako svinjske masti baš i nema na policama trgovačkih lanaca, postala je vruća roba na oglasnicima. Trenutno više od 90 prodavača nudi svoju mast, traže od 10 do 20 kuna po kilogramu. I kako god okrenuli, jeftinija je od ulja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računica je sljedeća: recimo da je cijena kilograma svinjske masti 20 kuna. Taj kilogram mast izdržat će vam koliko i 4 boce suncokretovog ulja. Jedna litra košta 18 kuna, no četiri su 72 kune. Oni na ulju, u startu plaćaju 50 kuna više. 

Mast hvale i mesari koji je imaju u svojoj ponudi. 

Mesar Siniša Došlin kaže: "Mast je uvijek bila puno bolja od ulja. To su ljudi nekad morali razvikati ulje, reklamirati ga, a sad se vraćamo na ono prirodno i domaće. Nju možete samu jest, dodati na kruh, staviti i začine. Kad se peče meso puno je boljeg okusa, može se stavljati u razna pečenja." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A može se i reciklirati. Dakle ista ova mast koja se koristila u pripremi naše pohane piletine može se bez ikakvog straha koristiti još tri do 4 puta, dok se ulje već nakon prvog korištenja mora baciti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo