Valentinovo uz palačinke. Luka nije imao dilemu gdje izvesti djevojku, niti koju palačinku u moru primamljive ponude odabrati.
"Ja sam odabrao sa tunom. Stvarno je vrhunska. Nemam jednostavno riječI", prokomentirao je Luka.
A nemaju riječi ni mnogi drugi kada čuju da su palačinka bar u šibenskom trgovačkom centru otvorili redoviti studenti ekonomije koji su teorijsko znanje odmah odlučili primjeniti u praksi.
"Imamo dobre profesore na faksu koji su maksimalno tolerantni, a neki su nam i jako puno pomogli pri izradi tog projekta", Borna Škornjak, student i suvlasnik palačinka bara.
Mladi par početni je kapital prikupio od ušteđenih stipendija, sezonski zarađenog novca i ulagača - koje nisu pronašli u krugu rodbine ili prijatelja, a niti u nepovjerljivim bankama.
"To su ozbiljni poslovni ljudi i oni su to prepoznali kao potencijalno dobru ideju s obzirom da takva ozbiljnija franšiza još ne postoji", dodaje Borna.
Palačinka bar za podlogu je imao Simonin završni rad na studiju menadžmenta i anketu sa 120 ispitanika o omiljenim kombinacijama okusa. Za tijesto tako imaju pet različitih smjesa:
"Od obične čokoladne, proteinska palačinka, za vegane, sa sojinim ili rižinim mlijekom, bezglutenska palačinka, te integralna palačinka. Imamo čak jednu koja ima 1 posto masti, 0 posto šećera", Simona Fuzul, studentica i suvlasnica palačinka bara.
Udruga Start up s Gradom Šibenikom različitim radionicama, informacijama o dostupnim sredstvima i natječajima za EU fondove, ali dodjelom poslovnog prostora u poduzetničkom inkubatoru nastoji potaknuti poduzetništvo.
"Ima mogućnosti. Ništa to nije jednostavno i sad vi se samo pojavite i to se samo od sebe dogodi. treba se potruditi, treba gristi, treba čupati što se kaže, ali tako je svugdje u svijetu", Matija Bumbak, pročelnik za poduzetništvo i EU fondove Grada Šibenika.
Borna i Simona nisu predvidjeli jedino da će im u samo tri tjedna posao narasti toliko da će zaposliti još 11-ero ljudi.
"Prvi su mi poslodavci, nemam zamjerki, odlični su", Danijela Mijatović, zaposlenica u palačinka baru.
A oni poručuju: ideja je važna, ali hrabrost i upornost ključ su uspjeha.