Splićanin S.L. koji inače kako profesionalni kuhar radi na Sveučilištu u Perthu, tijekom ovogodišnjeg ljetovanja u svom rodnom kraju Slobodnoj Dalmaciji prijavio je kako trgovci u Hrvatskoj građanima prodaju ribu čija je prodaja u Australiji zabranjena. Isprva ju je primijetio na tržnici u Splitu izrezanu kao filete i možda ne bi reagirao da nije prodavana za čak 250 kuna po kilogramu. Kad je to vidio upustio se u raspravu s trgovcem.
"Pitam ga koja je vrsta zubaca, a on mi odgovara: 'Šta ja znam koja vrsta.' 'Jeste sigurni?' bio sam uporan, a on kaže: 'Jesam.' 'Pa to vam uopće ne sliči na zubaca', velim mu, a on će: 'Šjor, to vam je zubatac.' 'E, dragi gospodine', nisam mogao više izdržati, 'to vam je riba iz dalekog svijeta, iz Vijetnama, zovu je basa. Znam jer radim godinama s ribom i u Australiji su je prije više od 10 godina zabranili za prodaju jer ima sedam puta više joda nego što je dopušteno. Cijena joj je bila maksimalno pet dolara za kilo, nekih 30 kuna preračunato.' On razrogačio oči i kao da se pita 'što ovaj priča'. 'Prodaji ti i dalje jadnim ljudima što ne znaju, meni nećeš', rekao sam mu i otišao svojim putem", priča S.L. koji je iste filete potom vidio i u jednom trgovačkom centru.
Zabranjen za prodaju, ali i uvoz!
Ondje mu je, pak, trgovkinja objasnila kako je to vijetnamski som. No, ondje mu je, kaže, cijena bila 35 do 40 kuna. Njegovu priču potvrdili su i novinari provjerom u trogovačkom centru pri kojoj su utvrdili da se i po nižoj cijeni itekako na "lažnom caru riba" da fino zaraditi.
Inače, pretragom internetskih stranica lako se pronađe podatak da su spornog vijetnamskog soma, odnosno Pangasiusa, u Americi broje države zabranile i to ne samo prodaju nego i uvoz iz Vijetnama jer se najveća ribogojilišta base nalaze južno od Sajgona, na deltama i ušćima, gdje su enormne razine zagađenja svim mogućim toksinima. Tamo gdje ju se još može naći, cijena je nikakva – 88 centi za 100 grama.
Ovakva situacija potvrda je i velikog nereda na tržištu na kojem se na naše tanjure provuče svakave ribe. Za razliku od policije koja se nerijetko hvali velikim zaplijenama neispravnog mesa, za ribu je ta situacija sasvim nepoznata, pa se postavlja pitanje zašto inskepcije redovitije ne kontroliraju i tržište ribe.