Agronom, znanstvenik i predsjednik stranke Direkt Branimir Urlić ostao je toliko zatečen poskupljenjima u jednom restoranu nadomak Splita da je javno objavio razlike u cjenicima u samo pola godine. Prema toj usporedbi, ispada da je isto jelo poskupjelo s 19 na čak 35 eura.
"Koliko je ovo inflacija?", započeo je objavu, uz koju je priložio fotografije na kojima su vidljive aktualne cijene u restoranu, kao i cijene koje su vrijedile prije šest i prije tri mjeseca.
"Prije neki dan bio u šetnji oko Splita i kažem ekipi, ajmo nešto pojesti da ne čekamo kasni ručak doma. Pogledam na mapi što radi i nađem neki restoran koji radi i pogledam jelovnik za vidjeti što nude.
Slika jelovnika starog 6 mjeseci kaže, mesna plata 19 eura, a vidim odmah i sliku staru 3 mjeseca i tamo isto jelo 23 eura. Aj dobro, nije to skupo. Dođemo u restoran, sjednemo, uzmemo jelovnik i sad cijena 35 eura za isto jelo. I ostala jela su imala sličan trend", napisao je na društvenim mrežama.
'Bit će veselo ako nastave ovako'
Po cjenicima se vidi da je porcija ćevapa s devet eura došla na 13 eura, da su ćevapi u umaku poskupjeli s 10 na 15 eura, dok za mesnu platu za dvije osobe umjesto 19 eura sada treba izdvojiti 35.
Poskupljenje nije zaobišlo ni pljeskavicu koju ćete sada platiti šest eura više, isto kao i burger.
"Bit će veselo lito ako nastave u ovom ritmu", zaključio je u objavi.
Hrvati su navikli na poskupljenja koja svakodnevno osjete u trgovinama, na tržnicama, na računima, cijenama odjeće, obuće i drugih svakodnevnih potrepština.
Isto je i s kavom, ali i hranom u restoranima koji su mnogim građanima postali luksuz koji si priušte tek za neke posebne prilike.
U anketi vas pitamo: Je li tako i kod vas? Koliko česte jedete u restoranima i jesu li visoke cijene hrane razlog zašto ih ne posjećujete češće?
POGLEDAJTE VIDEO: Znate li odakle luk dolazi na vaš blagdanski stol?