Ekonomski tehničari, veterinarski tehničari, hotelijersko-turistički tehničari... Svi su u problemima jer rijetko tko od njih može pronaći radno mjesto u struci. Zbog toga se prekvalificiraju za kuhare, a sve im financira rvatski zavod za zapošljavanje kroz program Strukovne izobrazbe nezaposlenih osoba za rad u djelatnosti smještaja i usluživanja hrane i pića. U okviru programa vrši se i prekvalifikacija za konobare, ali i usavršavanja za barmene te kuhare specijaliste nacionalne kuhinje, kao i osposobljavanje za sobarice, priprematelje pizze, pomoćne slastičare, pečenjare te wellnes terapeute, piše Novi list.
Uz školovanje polaznici dobivaju i novčanu naknadu
U Rijeci se za prekvalifikaciju odlučilo 16 polaznika raznih profila koji sada znanje o kuhanju stječu na Narodnom učilištu. Ukupno je 81 nezaposlena osoba koja na Narodnom učilištu trenutno mijenja zanimanje ili pak nadograđuje postojeće znanje. Osim što je prekvalifikacija besplatna, polaznici dobivaju i naknadu od 1300 kuna , a financiraju im se i troškovi prijevoza.
Najveći interes probudili su programi wellness terapeuta i kuhara, rekla je ravnateljica Narodnog učilišta Heni Strčić. No navodi i kako se nije popunilo no 50 posto predviđene kvote.
Velik manjak radnika u sektoru ugostiteljstva
'Plan je bio obrazovati 170 nezaposlenih osoba međutim prijavila se 81, a najmanje interesa bilo je za prekvalifikaciju u zanimanje konobar. To pomalo iznenađuje jer postoje velike potrebe sektora turizma i ugostiteljstva za cijelim nizom stručnog kadra, a s druge strane postoji i velik broj nezaposlenih. S Hrvatskim zavodom za zapošljavanje sklopili smo dvogodišnji ugovor prema kojem je priliku za promjenu zanimanja ove godine trebalo dobiti 170 polaznika, a iduće je godine u planu provesti isti program za 90 nezaposlenih građana. Riječ je o vrijednim edukacijama koje polaznici dobivaju besplatno, jer u prosjeku jedan program osposobljavnja košta pet tisuća kuna, a program prekvalifikacije 14 tisuća kuna', objasnila je Strčić.
Programi osposobljavanja u prosjeku traju od dva do tri mjeseca, dok prekvalifikacija traje nešto dulje - devet mjeseci. Praktična znanja kuhara polaznici stječu u kuhinji Narodnog učilišta koju će s početkom predsezone zamijeniti kuhinjom Milenij hotela, rekla je profesorica Mladenka Žibert.
Praksa u hotelu
'Polaznici će ukupno 5 mjeseci provesti na praksi u Milenij hotelima, a program obuhvaća svladavanje osnova kuharstva. Potom slijede hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, nacionalna jela te jela po narudžbi i slastice', rekla je Žibert.
Dolores Đenadia jedna je od polaznika prekvalifikacija za kuhara. Iako je po zanimanju hotelijersko-turistički tehničar, nikad nije uspjela naći posao u struci.
'Radila sam svašta, kao prodavač, konobar i kuharica u fast foodu, ali kao hotelijersko-turistički tehničar nikad nisam uspjela naći radno mjesto. Ovo nije prva edukacija koju polazim, jer preko Zavoda za zapošljavanje već sam pohađala talijanski jezik, kao i osposobljavanje za sobaricu, a sada mi se ukazala prilika da promijenim zanimanje. Definitivno vjerujem da ću nakon prekvalifikacije naći lakše posao, a ukaže li mi se prilika, možda odem i u inozemstvo', rekla je Dolores.