SPAS ZA NEZAPOSLENE /

Navala je velika, a evo koliko mozete zaraditi kao sezonac

Na svako sezonsko radno mjesto u turizmu, oglaseno proteklog mjeseca za rad u hotelima ili restoranima ove turisticke sezone, javilo se najmanje po troje kandidata.

2.3.2015.
21:07
VOYO logo

Informacije o ovako velikom interesu stigle su iz vecine hotelskih kuca koje su oglasile potrebe za sezonskom radnom snagom. Prema sadasnjim procjenama, na razlicitim turisticko-ugostiteljskim poslovima radno mjesto ove godine moglo bi naci oko 30 tisuca nezaposlenih, od kojih vecina na razdoblje od sest mjeseci, pise Slobodna Dalmacija.

Natjecaji vec objavljneni

Vec od prosinca pa do veljace velike hotelske kuce objavile su natjecaje kojima krecu u potragu za sezoncima. Najveci dio onih koji su se vec javili za sezonski rad uglavnom dolazi iz primorskog dijela zemlje, ali odgovorni iz vecine velikih hotelskih tvrtki neumorno obilaze kontinentalne zupanije kako bi odabrali najbolje za sezonu. Poznato je, naime, da vec godinama veliki dio potreba za kadrovima u turizmu u sezoni Hrvatska dovodi iz Slavonije, Medimurja, Like i BiH, pa ce tako biti i 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do statusa 'stalnog sezonca'

Najtrazeniji su konobari, kuhari, sobarice i pomocno kuharsko osoblje, koji uz malo srece i dobrog rada mogu za sebe izboriti i status 'stalnog sezonca'. Takav status stjecu ako kontinuirano rade najmanje sest mjeseci kod istog poslodavca i kod njega ce raditi (ili su radili) najmanje tri sezone. U tom statusu, za razliku od 'obicnih' sezonaca, oni imaju pravo nakon sest mjeseci rada imati tri mjeseca punu naknadu od HZZ-a te jos tri mjeseca pola naknade uz sufinanciranje doprinosa za produzeno mirovinsko osiguranje.

U Dubrovacko-neretvanskoj dosad zaposlena 291 osoba

Sezonsko zaposljavanje u Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji pocelo je u veljaci, a dosad je zaposlena 291 osoba. Prema podacima HZZ-a – Podrucnog ureda Dubrovnik, na sezonskim poslovima u usluznim djelatnostima vec je zaposlena 291 osoba, od kojih dio iz Osjecko-baranjske i Vukovarsko-srijemske zupanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlike u placama

Zanimanja ne nedostaje, iako su place zaposlenika u turizmu cak 16 posto nize od drzavnog prosjeka. Ovisno o kategoriji objekta u kojemu rade, razlikuju se i place sezonaca. Tako se sezonski posao sobarice placa od 3.000 do 4.500 kuna, konobari imaju od 4.000 do 6.000 kuna, dok su obrazovani kuhari placeni oko 10.000 kuna u dobrim restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo