Kraj ljeta donosi berbu slasnih smokava. Nekada izuzetno popularna voćka u Dalmaciji je bila zanemarena desetljećima, ali sada ponovno postaje tražena. Svježe smokve ove se godine, zbog manje turista i nisu prodavale, ali proizvođači koji ih prerađuju ne strahuju. Osušena ili u teglici, nađe kupca.
Dalmatinske gracije
Plantaža od 600 smokava različitih sorti raste u Polači uz
masline i lozu. Najveći proizvođač smokava na zadarskom području
kaže da su te tri biljke - tri dalmatinske gracije.
''Jako dobra i isplativa, ali netko je mora brati. I ona nije
industrijska, daleko od toga, ona je obiteljska. Jedna obitelj,
četiri člana, 150 stabala smokava. To je dobro. Možemo imati
jednu dobru plaću'', kazao je Rade Bobanović,
direktor zadruge MasVin.
Svježe je dijelio turistima, ali će preraditi oko dvije tone
sušenih. Nešto ide za džemove, a dio i za ekskluzivni gin koji se
proizvodi u Njemačkoj. Tajna njegovih smokava je u pažljivoj
ručnoj obradi i 8-dnevnom sušenju.
''Nakon berbe smokve ulaze u prostor sumporanja na pliticama,
puno je jednostavnije obrađivati. Prvi krevet je vani, drugi
krevet je nakon sušenja pet dana i nakon prokuhavanja u
slanoj vodi. Ovdje odležavaju dva do tri dana'', objašnjava
Bobanović.
Svaki treći dan
Nekadašnja hraniteljica Dalmacije ponovno je zanimljiva za uzgoj
jer Hrvatska puno više suhih smokava uveze nego proizvede.
S jednog se stabla u sezoni može ubrati negdje oko 200 kilograma
smokava, a tri kilograma svježih smokava su potrebna za
jedan kilogram sušenih smokava. Smokve se beru svaki treći dan, a
sezona branja traje negdje oko mjesec i pol dana.
Svaku treba više puta ručno okrenuti u najtopliji dio dana.
''Kilo zelenih smokava je od 7 do 10 kuna, kilo sušenih smokava
od 60 do 80 kuna, a kad to preradimo, znači u naše proizvode
valjuške, okruglice, kolače naše, smokvenjake, energetske pločice
i tako dalje, onda dobijemo za taj isti kilo negdje oko 300
kuna'', rekao je vlasnik OPG-a Eugen Novaković
iz Posedarja.
Eugen je razvio cijelu paletu slatkiša uz tradicionalni kolač
smokvenjak.
''Valjušci i okruglice su sa sokom od bazge, uvaljani u med i
kokos, imamo ih i sa čokoladom. Jedna vrsta sadrži med i orah, a
tu je i klasika sa sokom od bazge'', kazao je Novaković.
Sa sušenim smokvama za plasman proizvođači ne brinu, na tržištu
su stalno tražene.