Zaštitu kolača, koji se tradicionalno priprema s obje strane granice, tražilo je Društvo za zaštitu prekmurskih dobara, u sklopu kojeg djeluje i 40-ak komercijalnih proizvođača popularne slastice koji su dosad i u Sloveniji jedini mogli koristiti ime i logotip 'prekmurske gibanice', piše Jutarnji list.
Rudi Grula, voditelj projekata Turističke zajednice Međimurske županije, prilično je zabrinuto rekao kako je svjestan da su kolač Slovenci uspjeli zaštititi pod svojim imenom, ali je istaknuo kako to ne znači da se kod nas u restoranima više neće moći nuditi 'međimurska gibanica'.
"Ne mogu oni nama to zabraniti. Stvar je robne marke. Mi samo ne možemo nuditi prekmursku gibanicu", rekao je Grula.
Ali, ne možemo ni kao 'međimursku gibanicu' zaštititi istu recepturu koju su iskoristili Prekmurci.
"Stvar će biti u tome da, primjerice, sad neće prvo biti sloj oraha, nego jabuka, pa sloj sira. Malo ćemo promijeniti recept", zaključio je Grula, piše Jutarnji list.