Počeo je tjedan Baranjske kuhinje. U sljedećih devet tjedana moći
ćete kušati, ali i naučiti kuhati delicije koje su obilježile
gastro povijest ovog kraja.
Međutim, neće sve proći samo u kuhanju jer kakav bi to provod u
Baranji bio bez pjesme i vina.
'Ako želite dobro jesti dođite u Baranju'
Prvi vijesnici proljeća, cvijeće i dim iz kotlića. Barem je tako na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u baranjskom Dražu gdje se krčka takozvana natrgana pitla. Jedno je to od najstarijih jela što su pravili naši djedovi i bake.
Ponosan na tradiciju to nam govori domaćin, baranjski chef. "Ako
želite dobro jesti dođite u Baranju. Ako želite jako dobro piti
opet, dođite u Baranju. Ako volite šetnju, biciklizam, ribolov,
lov, - Baranja. Kupanje? Može more, ali može i Baranja", kazao je
Filip Golubov.
Tijesto se radi od domaćih kokošjih jaja pa je red zasukati
rukave. Marljivost je ovdje u krvi. Uz Dravu i Dunav niste samo
gost već i domaćin.
Na devet lokacija u sljedeća četiri vikenda svi koji žele doći u Baranju mogu doći isprobati devet tradicionalnih Baranjskih jela. A osim što mogu isprobati i naučit će naravno s domaćim kuharima i kako se rade .
Baranjom možete svim prijevoznim sredstvima. Pješice, biciklom,
rijekom. Tik uz Kopački rit, baranjski lovci u lovačkoj kući
kuhaju čobanac. Na takav nećete naići baš svugdje jer divljač od
koje je pripremljen trči tik pored vas. "Doslovno
rečeno, ona je tu. Ona je u našem neporednom okruženju. Radi
se o mesu jelena i divlje svinje", objašnjava Zoran
Vorkapić.
Kalorije se spaljuju u šokačkom kolu jer nekako se mora stati u i
u nošnju. Pa ako ste se ikada pitali hoće li nakon koronakrize
Baranjci biti spremni za nove turiste, očito je odgovor na ovo
pitanje - da.