"Ne mogu se oporaviti od šoka. Nas četiri žene ležimo u istoj sobi i sve smo za večeru dobile kukuruzne žgance. Ja sam prva pojela nekoliko žlica, nakon čega sam pogledala u tanjur i vidjela da po njemu gmižu velike životinje. U tom trenutku sam shvatila da sam pojela pokvareno jelo i u svoj organizam unijela crve", kazala je za 24 sata razumljivo uzrujana Diana Kovačević, koja u osmome mjesecu trudnoće leži hospitalizirana na zatvorenom odjelu KBC-a u Vinogradskoj zbog ginekoloških problema.
Tužit će bolnicu
Crvi su bili i u tanjuru žene koja leži u bolničkom krevetu pored nje. Odmah su pozvale bolničko osoblje, koje je tražilo objašnjenje djelatnika bolničke kuhinje. Ubrzo je stigla voditeljica kuhinje koja im se ispričala i ponudila im ubuduće hranu kuhanu po posebnom jelovniku. No, trudnica je rekla da će tužiti bolnicu.
"Ja ovdje ležim zato što moja beba ima zastoj u razvoju. Hospitalizirana sam na zatvorenom odjelu baš zato da ne bih bila izložena vanjskim štetnim utjecajima, zbog čega smijem izlaziti iz sobe samo u vrijeme propisanih posjeta i ne dopuštaju nam da unosimo nikakvu hranu izvana osim suhih keksa. I onda nam upravo oni serviraju crve za večeru", kaže ona.
Ne znaju otkud crvi
Liječnici će idućih dana pratiti njezino stanje, a eventualna povišena temperatura može značiti da su crvi u organizmu ugrozili zdravlje. U KBC-u su se ispričali pacijentici i obećali da će poduzeti sve kako se to više ne bi ponovilo.
"Jako nam je žao. Želim napomenuti da na etiketi spornog brašna stoji da je pakirano 12. srpnja 2016. Procedura u našoj kuhinji je takva da se vreća ne otvara dok njen sastav ne ide u pripremu. Također, brašno se troši u cijelosti, kukuruznu krupicu nikad ne ostavljamo za neki drugi obrok. Vreće brašna dobivamo izravno od dobavljača, tako je i ova stigla hermetički zatvorena te je otvorena netom prije upotrebe. Vijek trajanja brašna je šest mjeseci. Sporna vreća kod nas je dvadeset dana i propisno je skladištena", kažu u bolnici.
Prvi put im se dogodilo
U bolnici dodaju kako im se ovo prvi put dogodilo. Inače kuhaju prema standardima HASAP-a (certifikat za sigurnost hrane) te ističu da je njihova kuhinja svaki put bez pritužbi prolazila sanitarne inspekcije.
A to da kuhar nije uočio da u zdjeli s brašnom gmižu crvi, objašnjavaju time da se žganci kuhaju u velikim količinama.