Da poslodavci nisu savršeni, pokazuju i podaci Inspektorata rada. Tako su tijekom srpnja i kolovoza inspektori bili u 1248 nadzora primjene propisa o radnim odnosima, a sve je bilo savršeno po propisima u samo 330 objekata, piše Večernji list.
Brojne nepravilnosti u radu
Nepravilnosti su postojale u čak 918 slučajeva pa je protiv poslodavaca i odgovornih osoba nadležnim prekršajnim sudovima podnesen 371 optužni prijedlog, doneseno je i 18 obaveznih prekršajnih i 48 prekršajnih naloga te je upućeno 224 dopisa drugim tijelima državne uprave radi postupanja iz njihove nadležnosti.
Najčešće nezakonitosti na koje su naišli inspektori odnose se na nesklapanje ugovora o radu, uslijed čega zaposlenike nisu ni prijavljivali na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili ih pak nisu prijavili na realno radno vrijeme.
Česte su i neisplate zakonom propisanih plaća, kao i nedostavljanje radnicima isprava o plaći. Kršene su i odredbe o radnom vremenu, osobito što se tiče prekovremenog rada. Mnogi nisu poštivali ni pravo na dnevni i tjedni odmor radnika, uopće nisu vodili evidenciju radnog vremena ili ta evidencija nije odgovarala stvarnom stanju.
Za pretpostaviti je da bi se pronašlo i znatno više slučajeva neregularnosti da je inspektora bilo više.
"Znamo da je inspektora malo i ne zazivamo da se poslodavce više kažnjava, ali definitivno bi moralo biti više kontrola prvenstveno iz preventivnih, ali i iz edukativnih razloga. Radnici, a pogotovo sezonci, često i ne znaju koja sve prava imaju", kaže Marina Cvitić, predsjednica Sindikata turizma Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Što kažu poslodavci
TURISTI IZ PERSPEKTIVE NADRK**** SEZONCA: ‘Kad ih vidim znam šta me čeka – čeka me mentalno i fizičko guženje’
Poslodavci, jasno, i imaju drugačije mišljenje. Tako je ugostitelj iz Dubrovnika Tonći Bitanga uvjeren kako nepoštivanje radničkih prava nije pravilo.
"Uvjeren sam da većina, barem kod nas u Dubrovniku, cijeni i dobro plaća dobrog radnika. Ali, neki misle da na Jadranu mogu biti konobari zato što su dva-tri mjeseca konobarili negdje u Slavoniji. Ili da su kuhari, a ne znaju ni lignje očistiti", kaže ovaj ugostitelj.
"Mnogi ne znaju ni kako se zovu sve namirnice, a kamoli spremiti ih. Itekako osjećamo manjak kvalitetnih radnika, tim više nam je stalo dobre zadržati. Vjerujte, kod nas kvalitetan šef kuhinje ima plaću kao premijer."