U Baranji se peku posljednji ovogodišnji kazani s domaćom rakijom. Davorin iz Kneževih vinograda govori, šljivovica ove godine obećava.
"Dobar je bio urod, posebno šljiva, a držeć se principa kojeg se mi držimo, to su tri komponente koje mi promoviramo, to je zdravo voć, čisto posuđe i vrijeme koje se uloži, nadam se da će i ove godine naš proizvod biti vrhunski i da ćemo se imati čim pohvaliti", izjavio je Davorin Škoflek, proizvođač domaće rakije.
No bez obzira na kvalitetu, problema itekako ima. Proizvođači domaće rakije govore, vrtoglavo visoke cijene trošarina proizvodnju čine neisplativom. Jer trošarine od 23 kune po litri u Hrvatskoj su čak su gotovo 3 puta veće nego u, primjerice, Srbiji gdje su 8, a duplo veće od zemalja EU gdje su 16 kuna.
Boca je od 3 do do 9 kuna, čep je kunu, termoskupljajuća naljepnica je 20 lipa, dok se plati naknada za zbrinjavanje staklenog otpada, dok se plati trošarina od 23 kune, dok se plati PDV, dok se plati voće...
I računice jednostavno nema. Gosti iz Mađarske ne zanju za probleme proizvođača, ali znaju prepoznati kvalitetu.
Nije, nažalost problem samo u visokim trošarinama. Prodaja rakije na crno dodatno otežava prodaju. Proizvođačima nije lako pa Davorin strahuje za budućnost domaće šljivovice.
"Moći ćete je sami eventualno proizesti, platiti to što plaćate, međutim, ona na tržištu više neće egzistirati zbog toga što je preskupa. Ona se na tržištu više ne može pojavljivati, prava slavonska kvalitetna šljiva", poručuje.
Ako ostanemo bez šljivovice, ostajemo i bez tradicije.