BILI SMO NA OPG-U U ZAGORJU /

Sezona je kiselih krastavaca, a evo i priče o tome kako se oni kisele

Sad je vrijeme kad se u lijepoj našoj šareni različito povrće. Ali samo jedno ima tu čast da se po njemu zove cijeli jedan dio godine

2.8.2018.
22:47
VOYO logo

Saborski zastupnici su na moru, uskoro idu i ministri, vrijeme je godišnjih odmora, skraćenog radnog vremena, vrijeme kada nema škole, ljudi, događaja ni vijesti.
To se tradicionalno, i ne samo u Hrvatskoj, naziva sezonom kiselih krastavaca. 

Prvo su taj izraz koristili njemački trgovci u 18. stoljeću: ljetno vrijeme nije bilo dobro za biznis pa se zbog manjka novca jela najjeftinija namirnica, kiseli krastavci. Onda se izraz počeo koristiti u medijima, za ljetne dane bez događaja.

Ali da, ljeto je stvarno i doslovno vrijeme kada počinje sezona kiseljenja krastavaca.

Bili smo u Donjoj Bistri u Zagorju na OPG-u Stjepana Drempetića kod kojeg se ekološki uzgaja razno povrće i sve je prepuno boja. I Stjepan nam je potvrdio kako je stvarno sezona krastavaca koja je već počela 1.6. i traje sve do 1.9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj krastavce i kornišone proizvodi 517 poljoprivrednih gospodarstava koja su lani proizvela više od 10 tisuća tona.

Na ovom OPG-u je pravilo da krastavci isti dan kad su ubrani moraju ići u tegle. Makar to značilo da će se tegle puniti do 2 ujutro. I moraju biti poredani kako treba ne samo nabacani.

A donosimo i recept delikatesnih krastavaca kako ih radi obitelj Drempetić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U teglu s krastavcima stave se sjemenke gorušice. Zatim se sve zalije tekućinom napravljenom od 7 litara vode, 3 litre octa, 28 dekagrama soli i 25 dekagrama šećera.Staklenke se tekućinom pune skroz do vrha, zatim se zatvaraju i idu na pasterizaciju. Tri četvrtine lonca napuni se vodom, zagrijemo na 82 stupnja i tako držimo 10-12 minuta. Ostavimo da se hladi 6-8 sati dok temperatura ne padne na 5- 30 stupnjeva i onda ih vadimo van.

Najbolje je da odstoje tri tjedna.

Gospodin Stjepan se puno naradi za jednu teglicu kiselih krastavaca, ali kaže, to je ljubav.

U Hrvatskoj se ipak dvostruko više kiselih krastavaca uvozi nego što ih se izvozi. Najviše ih stiže iz Srbije, Makedonije i Njemačke. U trgovinama se tegla može naći od 8 pa sve do 27 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno onda među njima postoji i razlika u kvaliteti.

Hrskavi zvuk koji proizvode pod zubom govori da se silni trud oko zagorskih kiselih krastavaca dobrano isplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
ŠOK MEĐU RODITELJIMA /

Majka u panici: 'Škola je upozorila na igricu koju koriste pedofili. Sva je naša djeca igraju!'