Saborski zastupnici su na moru, uskoro idu i ministri, vrijeme je
godišnjih odmora, skraćenog radnog vremena, vrijeme kada nema
škole, ljudi, događaja ni vijesti.
To se tradicionalno, i ne samo u Hrvatskoj, naziva sezonom
kiselih krastavaca.
Prvo su taj izraz koristili njemački trgovci u 18. stoljeću: ljetno vrijeme nije bilo dobro za biznis pa se zbog manjka novca jela najjeftinija namirnica, kiseli krastavci. Onda se izraz počeo koristiti u medijima, za ljetne dane bez događaja.
Ali da, ljeto je stvarno i doslovno vrijeme kada počinje sezona kiseljenja krastavaca.
Bili smo u Donjoj Bistri u Zagorju na OPG-u Stjepana Drempetića kod kojeg se ekološki uzgaja razno povrće i sve je prepuno boja. I Stjepan nam je potvrdio kako je stvarno sezona krastavaca koja je već počela 1.6. i traje sve do 1.9.
U Hrvatskoj krastavce i kornišone proizvodi 517 poljoprivrednih gospodarstava koja su lani proizvela više od 10 tisuća tona.
Na ovom OPG-u je pravilo da krastavci isti dan kad su ubrani moraju ići u tegle. Makar to značilo da će se tegle puniti do 2 ujutro. I moraju biti poredani kako treba ne samo nabacani.
A donosimo i recept delikatesnih krastavaca kako ih radi obitelj Drempetić:
U teglu s krastavcima stave se sjemenke gorušice. Zatim se
sve zalije tekućinom napravljenom od 7 litara vode, 3 litre octa,
28 dekagrama soli i 25 dekagrama šećera.Staklenke se
tekućinom pune skroz do vrha, zatim se zatvaraju i idu na
pasterizaciju. Tri četvrtine lonca napuni se
vodom, zagrijemo na 82 stupnja i tako držimo 10-12 minuta.
Ostavimo da se hladi 6-8 sati dok temperatura ne padne na 5- 30
stupnjeva i onda ih vadimo van.
Najbolje je da odstoje tri tjedna.
Gospodin Stjepan se puno naradi za jednu teglicu kiselih krastavaca, ali kaže, to je ljubav.
U Hrvatskoj se ipak dvostruko više kiselih krastavaca uvozi nego što ih se izvozi. Najviše ih stiže iz Srbije, Makedonije i Njemačke. U trgovinama se tegla može naći od 8 pa sve do 27 kuna.
Sigurno onda među njima postoji i razlika u kvaliteti.
Hrskavi zvuk koji proizvode pod zubom govori da se silni trud oko zagorskih kiselih krastavaca dobrano isplatio.