obitelj reizl /

Ružičasta hit čokolada proizvodi se i u Hrvatskoj: 'Bilo je teško, trajalo je, ali uspjeli smo'

I doista su uspjeli. Stvorili su nježnu čokoladu koja polako, ali sigurno ulazi i u kuhinje hrvatskih slastičara

29.9.2019.
17:18
VOYO logo

Nakon gotovo 90 godina, nova poslastica u čokoladnoj industriji - ružičasta čokolada. Ime joj je Ruby i svjetski je hit. 

Hrvatska je među 30 zemalja u kojima se proizvodi - posjetili smo pogon obitelji Reizl u Sesvetama koji su među prvima krenuli u slatku revoluciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružičasti hit slatkiš više od desetljeća razvijali su Belgijci i Švicarci koji su ga lani u Japanu predstavili svijetu. A prve Ruby pločice u Hrvatskoj nastale su početkom godine u ovom obiteljskom minipogonu od 20-ak četvornih metara u Sesvetama.

"Japan je bio, ajmo reći, izvorna država gdje se ona (čokolada) predstavila i tamo je prvi put ugledala svjetlo kao čokoladica s keksom i nakon toga 2019. mi smo u svojoj proizvodnji počeli proizvoditi prvu čokoladu", priča Fran Reizl, proizvođač čokolade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je nakon crne, bijele i mliječne - stigla i četvrta generacija čokolade. Ružičasta vrsta kakaovca uzgaja se u Ekvadoru, Brazilu i Obali Bjelokosti. Unatoč izgledu, u ovoj čokoladi nema ni bojila ni umjetnih sastojaka.

"Prirodna je boja, prirodna boja koja dolazi iz kakaa koji u prirodi raste, prima ovakvu boju iz okoliša u kojem raste, drugim riječima, pigmen koji je roze boje", objasnio je Fran Reizl. 

Da se napravi jedna pločica čokolade potrebno je 50 minuta. Nekoliko je faza: temperiranje, hlađenje i spremanje, a na kraju i degustiranje. 

Pa smo i degustirali: ukusna je, kalo kiselkasta, kao da ima aromu limuna, no što se finoće tiče, može parirati mliječnoj čokoladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu čokoladu citrusnog okusa dodaje se i voće - jagoda, pistacija ili malina.

"U svijetu sad ima preko 30, 40 proizvođača u isto toliko država, kad smo mi počeli smo bili bili među 15-ak u svijetu i s tim smo Hrvatsku digli na jednu posebnu poziciju kao jedna država s posebnom sortom čokolade, promocija u turizmu", kaže Reizl čija obitelj već dvije godine izrađuje jedinstvene čokoladne delicije raznih okusa. Njihov je posao, kažu, iz snova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam 15, 20 godina razmišljao o čokoladama, sanjao sam, ali kako uvijek ide teško, trajalo je, ali uspjeli smo realizirati", rekao je Mirko Reizl.

I doista su uspjeli. Stvorili su nježnu čokoladu koja polako, ali sigurno ulazi i u kuhinje hrvatskih slastičara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo