Hrvatski čvarci, osobito oni iz Samobora, sve su popularniji u inozemstvu. Njihov izvoz na godinu raste za 15 posto, zbog čega se morala pojačati i proizvodnja. I dok se stranci ne brinu previše oko cijene ove delicije, domaći kupci već se pitaju hoće li se cijena čvaraka, koji su i sada već prilično skupi, povećati.
Vlasnik tvrtke za proizvodnju čvaraka, Miroslav
Mataušić govori: "Nama se proizvodnja povećala značajno,
otprilike nekih 50-tak posto zadnje dvije godine s time da nam
jako raste izvoz, po 15 posto svake godine, a sada očekujemo još
veći izvoz s obzirom da smo se prebacili u puno veću proizvodnju
nego prije".
Zanimljivo, ovi čvarci rade se po obiteljskom receptu, no
sirovina nije domaća, već se uvozi kako nam pojašnjava
Anamarija Grudenić, prehrambena tehnologinja.
"U Hrvatskoj nažalost ne možemo kupiti takvu sirovinu jer mi tražimo isključivo slaninu. Svinjske polovice ili nešto slično što bi možda mogli kupiti u Hrvatskoj, ali kad govorimo o čistoj slanini možemo je nabaviti samo izvana, iz uvoza. U našem slučaju, iz Danske".
Iste one koja je u vrijeme bivše države slala svoje ljude da
ovdje nauče nešto o svinjogojstvu. Danas samo danska tvrtka iz
koje dolazi slanina na godinu obradi 18 i pol milijuna svinja,
dok se u cijeloj Hrvatskoj obradi tek milijun i pol. No vratimo
se mi na čvarke, za domaće prilike kilogram je i dalje mnogima
preskup.
Mataušić tvrdi: "Naši delikatesni čvarci su otprilike 200 kuna,
oni tradicionalni masniji su otprilike 120, 130 kuna. Ali to je
delikatesni proizvod koji se ne kupuje na kile. To se uzme 20, 30
deka i to je po mom mišljenju dovoljno, toliko da si čovjek malo
zagušta".
Za kupce je dobra vijest to što se unatoč poskupljenju
repromaterijala i energenata, cijene neće dizati jer plan je sve
izbalansirati većom proizvodnjom i prodajom.